Svijet
0

Izrael traži od stanovnika Gaze da napuste svoje domove

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski avioni bacali su danas poslijepodne letke u na sjeveru pojasa Gaze kojim su pozivali stanovnike da napuste svoje domove i povuku se u centralni dio Gaze ako se žele osjećati sigurno.

Leci su bacani nakon što je zvaničnik Hamasa izjavio da su Izrael i Palestina dogovorili primirje uz posredstvo Egipta. Primirje treba da stupi na snagu kasnije tokom dana. Međutim, glasnogovornik izraelske vlade Mark Regev rekao je da je ova objava prerana i da će se izraelske vojne operacije u Gazi nastaviti, javila je Al-Jazeera.

"Nismo se još uvijek odlučili na taj korak. Lopta je i dalje na terenu", rekao je Regev za američki CNN. U lecima se od stanovnika Gaze traži da se koriste određenim rutama pri evakuaciji.

"Zbog vaše sigurnosti tražimo da napustite svoje domove odmah i da se počnete kretati prema gradu Gazi ulicama Kairo, Arapske lige, El-Akse, El-Kadisije, Em el-Lejmuna, Salahedin, El-Mensura, Halas i Bagdada", pisalo je na lecima. U poruci se ne navode razlozi za evakuaciju, ali se garantuje bezbjednosti svima ko napusti svoje kuće.

"Na kraju, svako će se vratiti svojoj kući.Prema izraelskim pravilima, civili će biti van svih incidenata", dodaje se u letku.

Al-Jazeerina dopisnica u Gazi izvještava da su se stanovnici počeli evakuirati.

"U lecima se ne spominje kopnena invazija, nego ograničeno slanje vojnih snaga u pojedine dijelove. Međutim, deseci hiljada stanovnika žive u tim područjima, veoma su naseljena. Nalaze se u pograničnom području oko Gaze", izvijestila je ona.

U trenutku kada su leci bacani u pojasu je bila delegacija Arapske lige s ciljem da izrazi solidarnost sa Palestincima. U delegaciji je šef arapske Arapske lige, kao i šefovi diplomatija Turske i Iraka. Oni su pozvali na hitan prekid nasilja.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je došao u Izrael, a američka državna tajnica Hilary Clinton treba tokom večeri da dođe u Izrael. Prethodno je predsednik Egipta Muhamed Mursi izrazio očekivanje da se izraelski udari okončaju u narednih nekoliko sati.

Ne zna se, međutim, da li iza instrukcije u lecima stoji namjera da ipak počne izraelska kopnena ofanzva, koja je odgođena dok traju pregovori o prekidu vatre u Kairu ili je to uvod u pojačane zračne udare.

Više od 120 osoba je poginulo od srijede u izraelskim napadima na Palestinu, a oko 920 osobe je ranjeno. Tri osobe su poginule u Izraelu, dok se deseci ranjeni.