Svijet
16

Izrael šokiran snimcima jevrejskih ekstremista koji proslavljaju smrt palestinske bebe

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Objavljivanje snimaka koji prikazuju jevrejske ekstremiste koji proslavljaju smrt zapaljene žive palestinske bebe s njenim roditeljima na okupiranoj Zapadnoj obali u julu pokrenula je u četvrtak debatu o jevrejskom nasilju u Izraelu.

Ovi snimci napravljeni prije desetak dana s jednog vjenčanja, prikazuju grupu mladih ortodoksnih Jevreja koji plešu mašući vatrenim oružjem i molotovljevim koktelom, probadajući je, fotografiju Alija Dawabsheha.

Osamnaestomjesečna beba je ubijena s roditeljima krajem jula u kriminalnom požaru u njihovoj kući u selu Duma, na okupiranoj Zapadnoj obali. Porodica Dawabsheh nije preživjela, osim jednog četverogodišnjeg djeteta, teško povrijeđenog, koje se još uvijek hospitalizira u Izraelu.

Snimke objavljene u srijedu navečer na kanalu 10 izraelske televizije, preuzimale su internetske stranice i socijalne mreže. Izraelske vlasti su saopćile u četvrtak da su otvorile istragu o ovim snimcima.

“Šokantne slike koje su objavljene na televiziji (...) prikazuju pravo lice jedne grupe koja predstavlja opasnost za izraelsko društvo i sigurnost Izraela”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u saopćenju. “Mi nismo spremni prihvatiti ljude koji negiraju zakon države i ne smatraju da su oni njihov predmet”, dodao je on.

Ovi snimci naglašavaju koliko je važno za našu sigurnost da Shin Beth (izraelska unutarnja sigurnost) bude jaka”, dodao je on, aludirajući na nedavne proteste jednog ekstremnog ogranka izraelske desnice protiv metoda koje je upotrijebio Shin Beth protiv osumnjičenih Jevreja za požar u Dumi.

Ovaj kriminalni požar je obilježio Palestince i smatra se pokretačem aktuelnog talasa sukoba u Izraelu i Palestinskim teritorijama.

Nekoliko hapšenja ekstremnih Jevreja je izvedeno u okviru istrage o požaru i Shin Beth je saopćio da su uhapšeni osumnjičeni (mladi osumnjičeni da pripadaju jevrejskoj terorističkoj organizaciji i da su počinili napade”.

Prema izraelskim medijima, mladoženja je bio član poznat u izraelskim desničarskim krugovima, ispitivan u prošlosti o svojoj navodnoj ulozi u “jevrejskim terorističkim” djelima i brojne zvanice na prijemu su bili prijatelji ili rodbina osumnjičenih, uhapšenih u okviru istrage o požaru u Dumi.

Nekoliko nacionalističkih lidera koji pripadaju pokretu doseljenika su osudili snimke i ministar obrazovanja i šef religiozne nacionalističke stranke Foyer juif Naftali Bennett, pristalica kolonizacije, rekao je u jednom videu objavljenom na Facebook stranici da se radilo o “teroristima čiji je cilj da se demontira država Izrael”.