Wall Street Journal
44

Izrael pruža direktnu pomoć sirijskim pobunjenicima u novcu i oružju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Izrael već godinama tajno pomaže sirijske pobunjenike na Golanskoj visoravni kako bi se održala tampon zona prijateljskih snaga i potisnule snage terorističke organizacije Islamska država (IDIL) i one koje su u savezu s Iranom, piše Wall Street Journal.

Navode da je podrška suštinska i direktna, a podrazumijeva novac, hranu, gorivo i isporuke lijekova, zbog čega je nekoliko naoružanih grupa i veliki dio civilne populacije u zavisnosti od pomoći Izraela.

Wall Street Journal se pozvao na izvore informacija iz pobunjeničkih krugova, bliskih Izraelu, kazavši da su tajni poslovi počeli 2013. godine dok je izraelski ministar odbrane bio Moshe Yaalon.

Izvori tvrde da je saradnja nastavljena do danas kako bi se proiranske organizacije, kao što je Hezbolah, držale podalje od granice.

Isti izvori navode da je specijalna jedinica izraelske vojske zadužena da nadgleda operaciju pomoći i da Izrael razmatra situaciju na vrijeme kako bi izdvojio određeni budžet za ta nastojanja.

Grupa Vitezovi Golana, koja sarađuje s Izraelom, prima oko 5.000 dolara mjesečno i nema podršku drugih zapadnih zemalja, navode izvori.

Jedan izvor potvrdio je za američki list da novac prelazi granicu u Siriju, ali je rekao da se navodno koristi u humanitarne svrhe. Pobunjenici su to porekli, objasnivši da se fondovi koriste za plate i kupovinu municije.