Svijet
0

Izrael prekida kontakt s Vijećem za ljudska prava UN-a

FENA
Yigal Palmor
Yigal Palmor
Izraelski ministar vanjskih poslova izjavio je u ponedjeljak kako je odlučio da prekine svaki kontakt s Vijećem za ljudska prava Ujedinjenih nacija, nakon što je ova instanca najavila da će provesti istragu o posljedicama kolonizacije.

"Ministarstvo vanjskih poslova je donijelo odluku da prekine svaki kontakt s ovom organizacijom", izjavio je za agenciju AFP glasnogovornik ministarstva Yigal Palmor.

Vijeće je izazvalo bijes Izraela kada je u četvrtak dalo zeleno svjetlo pokretanju prve međunarodne nezavisne istražne misije o posljedicama koje izazivaju izraelske kolonije na okupiranim palestinskim teritorijima, u koje spada i istočni Jerusalem.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kritizirao "licemjersvo" Vijeća za ljudska prava dok je ministarstvo vanjskih poslova nazvalo ovu odluku"nadrealističnom".

"Ova licemjerna organizacija nema ništa s ljudskim pravima. Očigledan je njen manjak objektivnosti i mi nemamo nikakvog razloga da sarađujemo s tom instancom Ujedinjenih nacija", izjavio je šef diplomatije Avigdor Liebermann.

Izrael nije u Vijeću, ali ima pravo da se u njemu izjašnjava pod nekim uvjetima. Ne može ni glasati ni predlagati.

Rezoluciju Vijeća je pozdravila kao "pobjedu" Palestinska samouprava predsjednika Mahmuda Abasa.