Svijet
0

Izrael neće dozvoliti UN-u istragu jevrejskih naselja

FENA
Daniel Ayalon
Daniel Ayalon
Izrael neće dozvoliti pristup članovima misije Vijeća za ljudska prava UN-a, čiji je cilj da se istraži uticaj jevrejskih naselja na ljudska prava Palestinaca, izjavio je u nedjelju zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Daniel Ayalon.

"Vijeće za ljudska prava odlučilo je u četvrtak da osnuje takvu misiju, a Izrael sada razmatra da li da i dalje bude član tog tijela", rekao je Ayalon, naglasivši da se ono koristi za političke udarce jevrejskoj državi.

On je ponovio ranija upozorenja izraelskih zvaničnika da Izrael neće sarađivati sa misijom i da mora poslati jasnu poruku Palestincima da ne mogu pokušavati da nanesu štetu i u isto vrijeme da imaju koristi od gestova koje jevrejska država čini prema njima.

Izraelska strana sada razmatra čak i kaznene mjere protiv Palestinaca zbog odluke da se osnuje misija, javio je izraelski radio.

Dio tih mera uključuje odlaganje transfera novca od poreza koje Izrael ubira uime Palestinske uprave (PU) i zamrzavanje zajedničkih ekonomskih poduhvata.

Osam izraelskih ministara sastaće se danas da raspravljaju o mogućim sankcijama.

Izrael je inače obustavio transfer novca PU prošle godine, nakon što je u oktobru UN Agencija za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESCO primila Palestinu kao punopravnog člana.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Lieberman optužio je u petak palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa za diplomatski teror protiv Izraela.

Vijeće za ljudska prava je nazvao "teatrom apsurda, hipokrizije i duplih standarda".

Nejasno je da li će ministri donijeti ikakvu odluku danas, a vjeruje se da bar trojica podržavju zamrzavanje transfera novca PU.

Abasov glasnogovornik Nabil Abu Rudejne označio je osnivanje misije preokretom u korist prava Palestinaca.

Pola miliona jevrejskih naseljenika živi u više od 100 naselja izgrađenih od 1967. godine, poslije okupacije Zapadne obale i istočnog Jerusalema. Naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, što Izrael poriče.