Svijet
0

Izrael dozvolio egipatskoj vojsci ulazak na Sinaj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izrael je odlučio dozvoliti Egiptu da razmjesti više stotina vojnika na Sinajskom poluotoku, prvi put od potpisivanja mirovnog sporazuma između dvije zemlje 1979. godine, temeljem kojeg je ta okupirana teritorija vraćena Egipćanima.

Egipat je zauzvrat pristao Sinaj držati demilitariziranim, podsjeća agencija Associated Press.

Međutim, zbog uličnih protesta koji prijete egipatskom režimu neimenovani izraelski dužnosnici su rekli kako su pristali da egipatska vojska premjesti dva bataljuna, oko 800 vojnika, na ovaj poluotok.

Oni su precizirali da su vojnici u nedjelju premješteni u područje Sharm el-Sheika na južnom kraju poluotoka daleko od Izraela.

Izjavu o tome dali su u ponedjeljak dužnosnici koji su tražili da im se imena ne spominju zbog toga što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zabranio vladi da daje javne izjave o situaciji u Egiptu.

Netanyahu je u nedjelju na sjednici vlade naglasio važnost mirovnog sporazuma s Egiptom. U međuvremenu je izdana direktiva ključnim veleposlanstvima Izraela u svijetu da se zemljama domaćinima naglasi važnost stabilnosti Egipta.

Predsjednik Izraela Shimon Peres izjavio je u ponedjeljak da Izrael poštuje egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

"Fanatična religiozna oligarhija nije bolja od nedostatka demokracije", rekao je Peres, naglasivši da Izrael "i dalje veoma poštuje Mubaraka". "Nije sve što je on uradio bilo dobro, ali je radio na očuvanju mira na Bliskom istoku", kazao je Peres.