Svijet
0

Izrael pozvao SAD i Zapad da ne kritikuju Mubaraka

FENA
Hosni Mubarak (Foto: AFP)
Hosni Mubarak (Foto: AFP)
Izrael je tokom vikenda pozvao SAD-a i više evropskih zemalja da ne kritikuju egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka kako bi se sačuvala stabilnost u regionu, piše u ponedjeljak izraelska štampa.

Izreal smatra da je u interesu Zapada očuvanje stabilnosti egipatskog režima.

Izraelski zvaničnici na osnovu instrukcije predsjednika vlade Benjamina Netanyjahua ne komentarišu događaje u Egiptu, a u subotu navečer Ministarstvo vanjskih poslova je dalo direktivu ključnim izraelskim ambasadama u SAD-u, Kanadi, Kini, Rusiji i nekoliko evropskih zemalja.

Ambasadorima je navodno rečeno da zemljama domaćinima naglase važnost stabilnosti Egipta nakon izjava u zapadnim prijestonicima kojima se sugeriše da SAD i EU podržavaju smjenu Mubaraka, kako piše izraelski list Haarec.

"Amerikanci i Evropljani su ponijeti uticajem javnog mnijenja i ne razmatraju svoje istinske interese, rekao je jedan izraelski zvaničnik, naglasivši da Jordan i Saudijska Arabija vide reakcije na Zapadu i kako svi napuštaju Mubaraka", pa je upozorio da bi to moglo imati ozbiljne posljedice

Netanyjahu je na sjednici vlade u nedjelju podsjetio da je mir između Izrael i Egipta trajao više od tri decenije i da je cilj Izraela da osigura nastavak takvih odnosa.

U međuvremenu stanovništvo pojasa Gaze, pod kontrolom islamističkog Hamasa, pomno prate događaje u susjednom Egiptu, nadajući se da će svaka promjena vlade u Kairu uticati na ukidanje restrikcija, koje je uveo Mubarak prema toj teritoriji pod blokadom.

I Izrael i Egipat su ograničili pristup Gazi nakon što su sredinom 2007. godine hamasovci silom preuzeli kontrolu od snaga lojalnih palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu, vođi Fataha.

Granica između Egipta i Gaze duga je 15 kilometara, a ispod nje je stotine tunela kroz koje se krijumčari roba i oružje, tako da je to postao glavni kanal snabdijevanja za 1,5 miliona Palestinaca koliko ih tamo živi.

Od početka nereda u Egiptu pojas Gaze je izolovaniji, navodi AP.

Prolaz za putnike između Gaze i Egipta koji je djelimično otvoren prije nekoliko mjeseci u nedjelju je zatvoren do daljeg.

U posljednjih nekoliko dana ometan je dotok robe iz Egipta, uključujući jeftino gorivo.

I dok su odnosi Hamasa s Mubarakovom vladom bili zategnuti za Abbasa je Egipat pod njegovom kontrolom bio glavni patron otkako je 2005. godine postao predsjednik.

Abbasu je bila potrebna Mubarakova podrška za svaku veliku odluku, uključujući i pregovore s Izraelom.

Zato su na Zapadnoj obali u znak podrške Mubaraku Abbasove sigurnosne snage u nedjelju brzo rastjerale mali miting solidarnosti s egipatskim demonstrantima.