Nakon sastanka u SAD-u
349

Izrael će priznati Kosovo, Srbija će premjestiti ambasadu u Jerusalem

N. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Američki predsjednik Donald Trump je rekao da se Srbija obavezala da svoju ambasadu u Izraelu premjesti u Jerusalem, a Kosovo i Izrael su se dogovorili da normalizuju i uspostave diplomatske odnose. Posljednja tačka sporazuma koji su potpisali Vučić i Hoti je i međusobno priznanje Izraela i Kosova.

Izjave o pregovorima da Srbija ambasadu premjesti iz Tel Aviva u Jerusalem došle su uoči sastanka u Washingtonu na kojem su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti potpisali ekonomski sporazum, piše Haaretz.

Trump je, prilikom svog govora u ovalnom uredu, rekao da su se dvije zemlje dogovorile oko normalizacije ekonomskih veza, a taj pomak je nazvao historijskim iako je došao 10 godina nakon proglašenja nezavisnosti Kosova. A na Twitteru je čestitao Vučiću na premještanju ambasade.

Premijer Benjamin Netanyahu se zahvalio Aleksandru Vučiću na odluci da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela i na premještanju ambasade u taj grad. On je u svojoj izjavi rekao da će Izrael i Kosovo također uspostaviti diplomatske odnose.

Netanyahu je poručio i to da će nastaviti sa svojim naporima da i druge evropske države svoje ambasade premjeste u Jerusalem. Do sada su to uradile samo dvije države - SAD i Gvatemala, Srbija je sada treća takva zemlja u svijetu, čak ni Rusija svoju ambasadu nije premjestila u ovaj grad.