Poginulo 70 ljudi
56

Izrael bombardovao Palestince koji se pokušavaju evakuisati sa sjevera Gaze

F. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
U izraelskim zračnim napadima na konvoje koji su bježali iz grada Gaze ubijeno je 70 ljudi, većinom žena i djece, saopćio je ured za medije Hamasa, a potvrdilo ministarstvo zdravstva Palestine.

Hamas je rekao da su automobili napadnuti na tri mjesta dok su išli južno od grada Gaze.

Palestinsko ministarstvo zdravstva u Gazi potvrdilo je izjavu Hamasa, a američki NBC je izvijestio o susretu s ljudima u bolnicama koji su izgubili članove porodice u zračnim napadima dok su bježali sa sjevera na jug.

Al Jazeera prenosi izvještaje dva svjedoka o zračnom napadu na automobile za evakuaciju u blizini grada Deir el-Balaha, južno od zone evakuacije.

Fayza Hamoudi rekla je da su se ona i njena porodica vozili od svoje kuće u sjevernoj Gazi kada su dva vozila ispred njih iznenada planula. Slično je ispričao i svjedok iz drugog automobila na cesti.

"Zašto bismo vjerovali da nas oni [Izraelci] pokušavaju zaštititi?" Oni su bolesni", rekao je Hamoudi.

Već je najmanje 423.000 ljudi, gotovo svaki peti stanovnik Gaze, prisiljeno napustiti svoje domove zbog izraelskih zračnih napada, saopćio je UN u četvrtak.

Izraelska vojska je u petak ujutro dala ultimatum Palestincima da u roku 24 sata napuste sjever Gaze. U tom području živi više od milion ljudi, a Gaza je već u očajnom stanju zbog konstantnog bombardovanja.

"Premještanje više od milion ljudi preko gusto naseljene ratne zone na mjesto bez hrane, vode ili smještaja kada je cijeli teritorij pod opsadom iznimno je opasno, a u nekim slučajevima jednostavno nije moguće", rekao je Antonio Guterres tokom kratkih izjava u sjedištu UN-a u New York.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da bi bilo nemoguće organizirati tako masovnu evakuaciju bez "razornih humanitarnih posljedica". Pozvao je Izrael da opozove sve takve naredbe, rekavši da bi one mogle "preobraziti ono što je već tragedija u katastrofalnu situaciju".