Poziv Domu naroda PSBiH
0

Izmijeniiti ustavne odredbe kojima bi se omogućilo smanjenje plaća

FENA
Stranke koje čine parlamentarnu većinu na državnom nivou, zajedno za Savezom za bolju budućnost BiH, usaglasile su danas tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nekoliko zaključaka za narednu sjednicu, uključujući da se pozove Dom naroda da izmijeni Ustav BiH u onom dijelu kojim bi se zakonski omogućilo smanjenje plaća onima kojima je dosad Ustav onemogućavao, saznaje Fena u Predstavničkom domu.

Naime, Predstavnički dom PSBiH je ovu ustavnu izmjenu usvojio prije više godina, ali ne i Dom naroda, te je ovo svojevrsni poziv Domu naroda da i on odobri ove izmjene.

Također, zaključcima se zadužuje Administrativna komisija da krene u proces izmjena Zakona o plaćama da bi se smanjile plaće svim poslanicima. Ovim bi se faktički stvorila mogućnost da ukoliko Dom naroda ne promijeni Ustav, plaće budu smanjene, "pa ako neko želi neka pokrene proceduru u Ustavnom sudu jer mu je plaća smanjena", naveo je Fenin izvor.

Zaključcima se, također, pozivaju institucije na koje se ne odnosi Zakon o plaćama, poput Suda BiH, Tužilaštva BiH, RAK-a i druge, da usklade svoje plaće s ostalim institucijama na državnom nivou.

Zaključci bi tokom dana trebalo da budu proslijeđeni predstavnicima medija.