Informacija "pimljena k znanju"
18

Odbačena inicijativa SDA da se smanje plate parlamentarcima

SRNA
Zajednička komisija za amdinistrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržala inicijativu poslanika SDA u Predstavničkom domu Šemsudina Mehmedovića da na dnevni red sjednice Doma uvrsti i razmatranje smanjenja plata i ukidanja drugih naknada poslanicima u parlamentu BiH.

Komisija je primila k znanju Informaciju o zaključcima Predstavničkog doma sa sjednice održane 10. maja, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

U zaključcima se navodi da Predstavnički dom traži od Vijeća ministara BiH da do naredne sjednice Doma pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH sa zahtjevom da se razmatra po hitnom postupku.

Predstavnički dom zadužio je Zajedničku komisiju za administrativne poslove da na prvoj narednoj sjednici, nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, uskladi plate i naknade poslanika i delegata sa Zakonom.

Trećim zaključkom poziva se Dom naroda da se na narednoj sjednici izjasni o Amandmanu na Ustav BiH, a ostale institucije koje nisu u sistemu Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH da prilagode svoje plate i naknade sa Zakonom.