Guardian
0

Izdat pa povučen nalog za hapšenje Tzipi Livni

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski sud izdao je nalog za hapšenje bivše izraelske ministarke spoljnih poslova Tzipi Livni zbog navodnih ratnih zločina počinjenih u Pojasu Gazi tokom ove godine, piše londonski "Guardian".

Prema pisanju lista, nalog za njeno hapšenje ubrzo je povučen pošto se ispostavilo da ona nije u Velikoj Britaniji i da je otkazala svoj dolazak u London, gdje je tokom vikenda trebalo da govori na jednom skupu.

"Guardian" saznaje da je britanski sud prvobitno izdao nalog za hapšenje po tužbi advokata koji zastupaju neke od porodica palestinskih žrtava.

List piše da je Tzipi Livni  igrala je ključnu ulogu tokom trosedmične izraelske vojne ofanzive u Gazi tokom koje je poginulo 1.400 Palestinaca, uglavnom civila i više od 1.100 Izraelaca, uglavnom vojnika.	

"Velika Britanija čini se sve za mir na Bliskom istoku i održavanje strateškog partnerstva sa Izraelom. da bi to bilo postignuto, izraelski lideri moraju da budu slobodni da dođu na razgovore sa britanskom vladom. Hitno se razmatraju okolnosti upletene u ovaj slučaj", navodi se u saopštenju britanskog MIP-a, koji je prema pisanju lista "vidno osramoćen" zbog cijelog slučaja.

"Guardian" podsjeća da su advokati Palestinaca od istog britanskog suda tražili izdavanje naloga za hapšenje izraelskog ministra odbrane Ehuda Baraka, takođe u slučaju navodnih ratnih zločina u Gazi, ali je njega štitio diplomatski imunitet, dok Livnijeva ne uživa tu zaštitu jer je bivši ministar.