Izrael
0

Livni spremna da se suoči s hapšenjem

FENA
Tzipi Livni (Foto: AFP/Pool/File)
Tzipi Livni (Foto: AFP/Pool/File)
Liderka izraelske opozicije, bivša ministarica vanjskih poslova Tzipi Livni, izjavila je da bi bila spremna da se suoči s hapšenjem, kako bi dovela u pitanje valjanost optužbi za ratne zločine podnijetih protiv nje u britanskom sudu.

"Za mene to nije pitanje. Mislim, da, odgovor je da. Jesam", odgovorila je Livni Christiani Amanpour iz TV mreže CNN na pitanje da li je voljna da se suoči s hapšenjem.

Britanski sud je prošlog mjeseca izdao, pa potom povukao, nalog za hapšenje Livni, uoči planiranog dolaska u London, od koga je odustala, navodno kada je saznala šta je čeka.

"Voljela bih da to bude, na neki način, možda čak i test, jer sam voljna da govorim o vojnoj operaciji u pojasu Gaze", rekla je Livni, misleći na izraelsku ofanzivu prošle zime na ciljeve Hamasa, dok je bila ministarka vanjskih poslova u vladi bivšeg izraelskog premijera Ehuda Olmerta.

Ujedinjene nacije i organizacije za ljudska prava optužile su i Izrael i islamistički Hamas za kršenje ljudskih prava tokom trosedmičnog sukoba.

Istražitelji UN-a, predvođeni bivšim tužiocem Haškog tribunala, Južnoafrakancem Richardom Goldstoneom, optužili su obje strane za ratne zločine i moguće zločine protiv čovječnosti, zahtijevajući nezavisnu istragu.

Livni je u intervjuu za američku TV mrežu branila odluku izraelske vlade da započne vojnu ofanzivu na palestinsku teritoriju, istakavši da je to bio odgovor na raketne napade na jug Izraela, koji traju godinama.

"To je bio dio moje odgovornosti i to je bio pravi odgovor. Voljna sam da branim te razloge i da objasnim to svijetu i bilo kojem sudu", rekla je ona.

Liderka izraelske partije centra Kadima objasnila je i da je izraelska armija već istražila ponašanje vojnika u sukobu, ali je rekla da bi podržala javnu istragu u Izraelu samo ako pomogne izraelskim vojnicima kada putuju van zemlje, misleći očito na moguće hapšenje.

"Dio naše odgovornosti je također da branimo izraelske vojnike koji su postupali u skladu s našim odlukama u vladi. I ako im istraga pomaže, to je fino, tako da podržavam svaku istragu dok god im pomaže. Ne radi se o meni, radi se o izraelskim vojnicima, jer želim da oni odlaze iz Izraela i da se osjećaju slobodnim da posjete različite djelove svijeta, kao bilo koji drugi građanin slobodnog svijeta i svaki drugi vojnik", rekla je Livni.

Liderka izraelske opozicije istovremeno je, na godišnjicu okončanja sukoba u kome je, prema tvrdnjama palestinskih organizacija za ljudska prava, poginulo 1.400 Palestinaca, najviše civila, najavila da će se blokada pojasa Gaze nastaviti, ali da će za humanitarnu pomoć vrata biti otvorena.

Osvrćući se na mirovni proces u zastoju, ocijenila je da bi se pregovori mogli zaključiti uspješno za manje od dvije godine, upozorivši da vrijeme radi protiv onih koji podržavaju dvodržavno rješenje sukoba, odnosno stvaranje palestinske države. Ona smatra da bi pregovori o miru morali odmah da počnu.