Međunarodni sud u Hagu
0

Izdat nalog za Gaddafijevo hapšenje

Sarajevo-x.com
Moammer Gaddafi
Moammer Gaddafi
Međunarodni sud u Hagu je u ponedjeljak izdao nalog za hapšenje libijskog vođe Moammera Gaddafija, a pobunjeničke snage su napredovale i stigle na samo 80 km od Tripolija, javlja AP.

Sud u Hagu je odobrio naloge za hapšenje Gaddafija, njegovog sina Saifa al-Islama i šefa libijske obavještajne službe Abdullaha al-Senussija po optužbama za zločine protiv čovječnosti.

Tužitelji Međunarodnog suda tvrde da je navedeni trojac umiješan u ubistva civila koji su se u februaru pobunili protiv Gaddafije četrdesetjednogodišnje vladavine.

"Kako bi se spriječili novi zločini, njih trojica trebaju biti uhapšeni. Ovo je jedini način da zaštitimo djecu i civile u Libiji", rekao je tužitelj Luis Moreno-Ocampo koji je zatražio izdavanje pomenutih naloga.

Čitajući nalog na sudu u Hagu, sudija Sanji Mmasenono Monageng je rekao da je Said al-Islam optužen za "osmišljavanje i upravljanje planom za gušenje civilnih demonstracija svim sredstvima". Senussi je optužen za izvođenje tog plana.

Međutim, nalog će teško dovesti do Gaddafijevog hapšenja dok god ima moć u Libiji. Gaddafijeva vlada tvrdi da on ima samo formalnu ulogu u vlasti uprkos tome što vlada 41 godinu. Administracija tvrdi da civili nisu bili meta napada, te da je vojna akcija protiv naoružanih bandi i Al-Qaidainih militanata opravdana.

Kada se pročula vijest o nalogu za Gaddafijevo hapšenje, pobunjenici su počeli slaviti u Benghaziju. Oni smatraju da je izdavanje naloga za hapšenje zapravo pokazatelj da su pregovori sa Gaddafijem nemogući.

Nalog je pozdravio i NATO, kao i članice saveza. Diplomate sa Zapada su također zabranile Gaddafijevoj suprugi da putuje izvan Libije. Članovi porodice libijskog vođe u na "crnoj listi" SAD-a od februara.