"Nepouzdane informacije"
0

Tripoli odbacio zahtjev tužioca ICC-a za hapšenje Gaddafija

FENA
Muamer Gadafi (Foto: AFP)
Muamer Gadafi (Foto: AFP)
Libijski režim odbacio je u ponedjeljak zahtjev tužioca Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Haagu da se raspiše potjernica za Muamerom Gaddafijem, navodeći da je zahtjev zasnovan na "nepouzdanim" informacijama.

"Nažalost, ICC od početka krize u Libiji ovisi od medijskih izvještaja kako bi procijenio situaciju u Libiji. Posljedica toga je da ICC obično dolazio da nepouzdanih zaključaka", saopćio je glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim, a prenio AFP.

"Nikada nismo, u bilo kojoj fazi krize u Libiji, naredili ubijanje civila ili unajmili plaćenike protiv svog naroda", rekao je Ibrahim i dodao da su se pobunjenici digli na oružje i "pozvali borce iz nekoliko različitih nacija da im se pridruže".

Glasnogovornik libijske vlade je kazao da je libijski režim pozvao međunarodnu zajednicu da istraži činjenice na terenu, ali da "niko nije slušao".

"Nastavljamo s pozivima na hitan prestanak svakog nasilja u zemlji i iskreni početak procesa koji će omogućiti Libijcima da odluče o budućnosti svoje zemlje bez planova sa strane i uvjeta sa strane", poručio je Ibrahim.

Tužilac ICC-a u Haagu Luis Moreno-Ocampo zatražio je u ponedjeljak da se raspiše potjernica za hapšenje libijskog lidera i njegovih najbližih saradnika zbog zločina protiv čovječnosti.

Na konferenciji za novinare, tužilac Moreno-Ocampo je potvrdio kako je zatražio da se izdaju nalozi za hapšenje Gaddafija, njegovog sina Saifa al-Islama, kao i šefa obavještajne službe Abdullaha al-Sanusija zbog "široko raširenih i sistematskih napada na civile".