Slučaj iz 2021. godine
3

Izborne malverzacije su moguće svuda pa i u Njemačkoj: Sud naredio ponavljanje dijela izbora u Berlinu

V. K.
Sudije Ustavnog suda Njemačke (Foto: EPA-EFE)
Sudije Ustavnog suda Njemačke (Foto: EPA-EFE)
Iako se izborne neregularnosti često vežu samo za jedan dio Evrope, posljednja odluka Ustavnog suda Njemačke dokaz je kako se greške dešavaju i onima koji su često u javnosti prikazani kao primjer demokratskih procesa.

Naime, sud je donio odluku kako savezni izbori koji su održani 2021. godine u Berlinu moraju biti ponovljeni u 455 izbornih okruga.

"Zbog brojnih grešaka, savezni izbori će se morati djelimično ponoviti. Izbori će se morati održati u roku od 60 dana od objave presude. Posljednji mogući i najvjerovatniji datum je 11. februar 2024. godine", saopćeno je.

Njemački mediji podsjećaju kako je dan izbora 26. septembra 2021. godine bio haotičan na mnogim biračkim mjestima u Berlinu.

"Ljudi su morali dugo čekati u redovima, glasački listići su bili neispravni ili su u potpunosti nedostajali. Biračka mjesta su se privremeno morala zatvoriti ili su ostala otvorena do 18 sati", piše Tagesschau.

Iako će se izbori ponoviti na značajnom broju mjesta, analitičari ističu kako rezultati neće značajno uzdrmati semafor koaliciju koju čine SPD, FDP i Zeleni.