|

Izbori u Izraelu: Netanyahu se ne usuđuje proglasiti pobjedu, oponent Benny Gantz nagovještava trijumf

Izbori u Izraelu: Netanyahu se ne usuđuje proglasiti pobjedu, oponent Benny Gantz nagovještava trijumf
7
S
SRNA
18.9.2019. u 09:25
51
komentara
7

dijeljenja
Izbori u Izraelu: Netanyahu se ne usuđuje proglasiti pobjedu, oponent Benny Gantz nagovještava trijumf Foto: EPA-EFE
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nije proglasio pobjedu niti poraz u govoru u prostorijama svoje stranke Likud, pošto ni on niti njegov glavni protivnik Benny Gantz nisu uspjeli da osiguraju većinu na prijevremenim parlamentarnim izborima, prema izlaznim anketama.
Netanyahu je izjavio da će sačekati zvanične rezultate glasanja i da će raditi na uspostavljanju "snažne cionističke vlasti", koja će predstavljati stavove većine Izraelaca.

Gantz, lider stranke Plavi i bijeli, izjavio je da izgleda da je Netanyahu poražen, ali da to mogu potvrditi samo zvanični rezultati.

On je istakao je da se čini da je njegova stranka ispunila svoju misiju i obećao da će raditi u smjeru formiranja jedinstvene vlasti.

Konačni rezultati jučer održanih izbora biće objavljeni za najmanje sedam dana, ali će izraelski parlament Kneset objavljivati rezultate tokom prebrojavanja glasova.

Izraelski televizijski kanali su nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta procijenili da je stranka Likud osvojila između 30 i 33 mjesta u parlamentu, a da je stranka Plavi i bijeli osvojila između 32 i 34 mandata u skupštini od 120 poslanika.

Da bi ostao premijer, Netanyahu mora osvojiti relativnu većinu, a nakon toga osigurati koaliciju od najmanje 61 mjesta u parlamentu.
Prijavi grešku


Komentari (51)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...