Shadow Brokers
38

Iza najvećeg hakerskog napada u svijetu stoji grupa povezana s ruskom vladom

Klix.ba
Zemlje pogođene hakerskim napadom
Zemlje pogođene hakerskim napadom
Grupa koja je izvela hakerske napade koji su izazvali haos širom svijeta, povezana je ruskom vladom. Napadi malicizonim softverom izvedeni su u petak u 99 zemalja svijeta, a eksperti tvrde da je ovo najveći hakerski napad ikada.

Vjeruje se da je napad urađen s ciljem iznude jer se traži novac u zamjenu za ponovno funkcionisanje sistema. Izazvao je haos u britanskim bolnicama kao i španskom telekom operateru Telefonica, te američkoj firmi FedEx.

Hakeri su prevarom naveli žrtve da otvore zaražene dokumente u emailu koji navod sadrže ponude za posao, sigurnosna upozorenja i slično. Da bi riješili problem zahtijevaju 600 američkih dolara ali u Bitcoinu.

Hakerska grupa Shadow Brokers objavili su dio koda američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) pod nazivom "Eternal Blue", hakerski alat za koji su tvrdila da je ova agencija koristila za špijuniranje. Ovaj kod omogućava pristup svim kompjuterima koji koriste Microsoft Windows, najpopularniji operativni sistem na svijetu. NSA ga je napravila kako bi imala pristup kompjuterima terorista i neprijateljskih država.

Vjeruje se da su Shadow Brokers sada iskoristili taj kod kako bi izveli ovaj napad. Prema navodima britanskog Telegrapha, eksperti vjeruju kako ovaj napad ukazuje na to da su Shadow Brokersi povezani s ruskom vladom.

"S poštovanjem, šta to radite? Shadow Brokersi su glasali za vas, podržavaju vas i pomažu vam. Izgleda kao da napuštate vaš oslonac, pokret i ljude koje ste napustili", kazala je grupa na lošem engleskom jeziku.

Eksperti savjetuju korisnike da izvrše update softvera. Više od 75.000 sistema u 99 zemalja je napadnuto. Velike probleme imaju i kompanije u Australiji, Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Italiji i Meksiku.

Najteže je u Velikoj Britaniji jer su napadom pogođene bolnice i hitna pomoć, zbog čega su neke operacije odgođene.

"Aktivirali smo plan za incidente situacije za sigurnost i dobrobit naših pacijenata. Ambulantna vozila prevoze pacijente u druge bolnice. Svi kompjuteri u bolnici su isključeni", kazao je glasnogovornik bolnice St Bartholomew’s Hospital.