Hakerski napad
97

Malicioznim softverom zaražene hiljade kompjutera u više od 70 zemalja svijeta

Klix.ba
Veliki broj organizacija širom svijeta obuhvaćen je danas napadom hakera koji, kako javlja BBC, malicioznim softverom traže novac u zamjenu za ponovno funkcionisanje sistema.

Kompjuteri na hiljadama lokacija zaraženi su, a za njihovo osposobljavanje program traži 300 dolara u bitcoinima, virtuelnom novcu.

Izvještaji o hakerskim napadima stižu iz 74 zemlje, među kojima su Velika Britanija, SAD, Kina, Rusija, Španija, Italija i Tajvan. Mnogi vjeruju da su ovi slučajevi povezani.

Jedan istraživač cyber sigurnosti na Twitteru je objavio da je otkriveno više hiljada slučajeva malicioznog softvera, tzv. ransomwarea za traženje otkupa, poznatog kao WannaCry i sličnih varijanti tog naziva.

"Ovo je ogromno", prokomentarisao je Jakub Kroustek iz Avasta.

Izvor iz kompanije Kaspersky kazao je da raste broj slučajeva, a nekoliko stručnjaka za praćenje stanja povezao ih je sa grupom poznatom kao The Shadow Brokers, koja je nedavno preuzela odgovornost za krađu hakerskog alata iz Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Iako je Microsoft u martu objavio "patch" za ove slučajeve, na mnogim kompjuterima nisu instalirana ažuriranja sistema, a neki istraživači vjeruju da je za hakerske napade kriv program poznat kao "crv" koji se sam širi među kompjuterima.

Napadima je pogođena i Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Velike Britanije, kao i brojne španske firme.

Iz telekom operatera Telefonica poručili su da su svjesni cyber incidenta, ali da on nije utjecao na njihove klijente i usluge, dok su probleme prijavili iz kompanije Iberdrola i Gas Natural. FedEx je također obuhvaćen napadima, ali nisu precizirali na kojim teritorijama, a iste vijesti stižu i iz Portugal Telecoma.

Mnoge kompanije svojim uposlenicima savjetuju da isključe kompjutere.

Iz Check Pointa, kompanije iz oblasti sigurnosti, poručili su da je maliciozni softver koji se danas pojavio nova verzija, dok drugi potvrđuju da se širi veoma brzo.