Svijet
86

Iza krvavih napada u Keniji stoji britanska "bijela udovica"

SRNA
Grupom islamskih terorista koja je u kenijskom tržnom centru ubila 60 ljudi komamanduje "bijela udovica", 29- godišnja Samantha Lewthwaite, udovica bombaša teroriste koji se raznio tokom napada na London u julu 2005. godine, tvrde britanski mediji.

Sherafiyah, kako sada glasi njeno muslimansko ime, udovica je teroriste Jermainea Lindsayja.

Britanska štampa navodi da je njeno ime na Twitteru objavila militantna grupa Al-Shabab, zajedno sa imenima još osam "zapadnjaka" za koje tvrdi da sudjeluju u napadu u Nairobiju.

Među napadačima su, prema tvrdnjama, i pripadnici Al Kaide i Londončani Liban Adam (23) i Ahmed Nasir Shirdon (24). Pripadnici kenijske vojske potvrđuju da su primijetili Samanthu među teoristima.

"Ta bijelkinja kontroliše sve. Ona im naređuje šta da rade", rekao je jedan vojnik.

Irski Independent piše da je "bijela udovica" porijeklom Irkinja, koja je 2005., tada još u tinejdžerskom dobu, nekoliko sedmica nakon napada u Londonu, zajedno sa dvoje djece koje je imala s jednim od londonskih bombaša nestala.

Za nju se ponovo čulo 2011., kada je uspjela da izbjegne hapšenje nakon što je policija u njenom stanu u Mombasi, na kenijskoj obali, pronašla hemikalije slične onima koje je njen suprug koristio za izradu bombe koju je detonirao na londonskoj stanici.

U jednoj vili blizu hotela policija je pronašla municiju, detonatore, automatsku pušku i gomilu gotovine.

Samantha je putovala pomoću lažnog južnoafričkog pasoša na ime Natalie Faye Webb, ali je onda opet nestala.

Kenijska policija je Samanthu optužila da je htjela "naštetiti nevinim civilima pomoću eksplozivne naprave".

"Bijelu udovicu" su optuživali da je glavni finansijer Al Kaide na istoku Afrike, da finansira regrutovanje i krijumčarenje mladih muslimana u terorističke kampove za obuku u Somaliji, te da tamo obučava i vlastiti ženski džihadistički tim.

Londonski Daily Mail piše i da su tokom talačke krize militanti ubijali muškarce, žene i djecu koji nisu znali da izrecituju stihove Kur`ana ili nisu znali kako se zvala majka poslanika Muhameda.

Teroristi su svojim žrtvama, navodno, sjekli šake i palili im lica da bi ih bilo teže identifikovati.

Teroristi iz Nairobija dobro su organizovani, imaju velike količine municije i naočare da vide noću.