Velika eskalacija
21

Iz Libana ispaljeno više od 30 raketa na Izrael, neke su pogodile ciljeve

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Izraelska vojska je saopćila da su deseci raketa ispaljeni iz Libana na Izrael u velikoj eskalaciji koja dolazi usred napetosti zbog racija izraelske policije na džamiju al-Aqsa u Jeruzalemu.

Oko 34 rakete ispaljene su s libanskog teritorija na izraelski teritorij, saopćile su Izraelske obrambene snage (IDF), pri čemu je većina presretnuta, ali šest je sletjelo u Izrael. To je najveći takav napad od rata 2006. između dviju zemalja u kojem je poginulo oko 1200 Libanacai 165 Izraelaca.

Videosnimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako rakete lete nebom iznad sjevernog Izraela i zvukove eksplozija u daljini. Izrael je zatvorio svoj sjeverni zračni prostor nakon napada. Nema izvještaja o smrtnim slučajevima, a još nije poznato koja je grupa u Libanu lansirala rakete.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je kako vjeruju da iza napada stoji palestinska militantna grupa, a ne libanski Hezbollah.

Izraelska vojska je saopćila da je za napad odgoran ili Hamas ili Palestinski islamski džihad, a IDF pretpostavlja da je Hezbollah znao za to, te da Liban također ima odgovornost.

Libansko ministarstvo vanjskih poslova također je saopćilo da je spremno sarađivati ​​s Ujedinjenim narodima i poduzeti korake za "vraćanje mira i stabilnosti" na jugu, te je pozvalo "međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi eskalaciju".