Svijet
0

Italijanski premijer Mario Monti posjeduje 16 kuća

FENA
Mario Monti (Foto: AFP)
Mario Monti (Foto: AFP)
Italijanska vlada objavila je danas imovinske karte svih svojih članova, a znatiželja da se sazna kolikim bogatstvom raspolažu premijer Mario Monti i njegovi ministri bila je tolika da je web stranica vlade ubrzo blokirana.

Imovinske karte objavljene su na dobrovoljnoj osnovi, a Monti, bivši evropski povjerenik i profesor ekonomije, u popisu svoje imovine naveo je da je prošle godine zaradio 1,01 milion eura, da posjeduje 16 kuća, kao i obveznice i investicije u zajedničke fondove u vrijednosti od 11 miliona eura.

Najveću zaradu među ministrima ima ministrica pravde i advokat Paola Severino, koja je 2010. godine imala prihode čak od sedam miliona eura, dok je ministar za ekonomski razvoj Corrado Pasera, bivši šef italijanske banke "Intesa Sanpaolo", u istoj godini zaradio duplo manje.

"Najsiromašniji" u vladi Italije je ministar za međunarodnu saradnju Andrea Ricardi, koji je za prošlu godinu prijavio prihod od "svega" 120.309 eura.

Imovinske karte italijanskih ministara otkrile su još nekoliko zanimljivih podataka, među kojima je i taj da ministar vanjskih poslova Giulio Terzi ima motor "harli dejvidson" a da ministar za odnose s parlamentom Pierro Giarda posjeduje dvije male kamene kuće u Alpima.