Svijet
6

Italija uvodi nove mjere protiv nasilja nad ženama

SRNA
Fabiana Luzzi (16) je živa spaljena
Fabiana Luzzi (16) je živa spaljena
Italijanska Vlada predložila je danas hitne mjere za borbu protiv nasilja nad ženama nakon niza incidenata, uključujući slučaj kada je mladić zbog ljubomore svoju djevojku živu spalio.

Premijer Enriko Leta rekao je novinarima da je "veoma ponosan" na nove mjere koje uključuju oštrije kazne i povećanje zaštite za žene. Mjere moraju da dobiju odobrenje oba doma parlamenta da bi bile usvojene kao zakon, podsjeća Reuters.

"Mi nismo samo poslali poruku, mi smo unijeli radikalne promjene", rekao je Leta.

Prema novim mjerama, kada žena prijavi napad ona više ne može da traži odbacivanje slučaja, što se ranije često dešavalo zbog straha žrtava od odmazde.

Također, žene žrtve biće redovno obavještavane o razvoju situacije u vezi sa svojim slučajem, na primjer - kada istekne kazna njihovog napadača ili kada je pušten iz zatvora.

Slučajevi nasilja nad ženama imaće prioritet u italijanskom sistemu pravosuđa, poznatom po sporosti, a žrtvama će biti garantovana zakonska odbrana bez obzira na njihove prihode.

Mjerama je predviđeno povećanje aktuelnih kazni za nasilje nad ženama za jednu trećinu ukoliko se slučaj odigrao u prisustvu maloljetne osobe, ukoliko je žrtva trudna ili ako je počinilac suprug, bivši muž ili mladić. Ako je žrtva ilegalni imigrant imaće pravo na dozvolu boravka na humanitarnim osnovama.

Ne postoji zvanična statistika o broju ubijenih žena u Italiji, ali grupa za podršku ženama žrtvama nasilja "Telefono Rosa" saopćila je da su u napadima muškaraca prošle godine ubijene 124 žene. Većinom su ubice bili aktuelni ili bivši partneri.

U izvještaju UN iz 2012. godinu o nasilju nad ženama u Italiji navodi se da 90 odsto žena, žrtava silovanja ili zlostavljanja, nikad ne prijave slučaj. Takođe, iako je opao broj slučajeva muškaraca koji su ubili muškarca, broj žena koje su ubili muškarci se povećao.

U maju ove godine, šesnaestogodišnju Fabianu Luzzi živu je spalio njen 17-godišnji mladić na jugu Italije.