{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Italija traži da sve članice EU preuzmu odgovornost za migrante, Merkel želi da se zemlje pomažu

S
SRNA
24.6.2018. u 17:28
16
38
Italija traži da sve članice EU preuzmu odgovornost za migrante, Merkel želi da se zemlje pomažu
16
Italija želi da sve članice EU prihvate svoj dio odgovornosti za ekonomske migrante koji ulaze u evropski blok ili da dobijaju manje novca iz zajedničkog budžeta, navodi se u prijedlogu Rima pripremljenog za današnji mini samit lidera EU u Briselu.
U dokumentu je navedeno deset tačaka za koje Rim smatra da su rješenje problema sa migrantima.

"Svaka od država ustanovljava kvotu ulaska za ekonomske migrante. To je princip koji mora biti poštovan, ali adekvatne kontramjere moraju biti preduzete po pitanju finansija za države koje ne budu primile izbjeglice", navodi se u prijedlogu u koji je uvid imala agencija Reuters.

Italija traži promjenu Dablinskih regulativa kojim se određuju pravila za rješavanje pitanja azilanata i migranta pristiglih u EU. Prema tim regulativama, zemlja EU u koju azilant uđe odgovorna je za rješenje njegovog zahtjeva.

"Onaj ko dođe u Italiji, stigao je u Evropu", navodi se u dokumentu, sa posebnim osvrtom na to da EU mora imati zajedničku odgovornost za migrante spašene na moru.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je pred početak mini samita lidera EU u Briselu da će veliki dio današnjih razgovora biti posvećen zaštiti vanjskih granica i smanjenju ilegalne migracije u Evropi.

"Na samitu će biti bilateralnih i trilateralnih sporazuma, o tome kako da pomognemo jedni drugima, a ne da uvijek čekamo na svih 28 članica, već da se razmisli o tome šta je kome važno", istakla je Merkel.

Prema njenim riječima, u središtu današnjih razgovora je dalji rad na postizanju zajedničkog evropskog rješenja.

"Danas je savjetodavni i radni sastanak. To je prva razmjena mišljenja, ni manje ni više. Ali, po pitanju kako postići bilateralne i trilateralne sporazume u narednim danima, današnji sastanak je veoma važan", zaključila je Merkel.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je potrebno da se na efikasniji način rješavaju sekundarni migracioni tokovi te da se više ulaže u zaštitu spoljnih granica.

"Moramo raditi sa trećim zemljama, izvan EU, na zaustavljanju priliva migranata", kaže Makron.

On je upozorio da se EU suočava sa političkom krizom zbog migracija.

Lideri 16 članica EU učestvuju u neformalnim razgovorima pred samit evropskog bloka u punom sastavu 28. i 28. juna u Briselu, gdje će migracija biti u vrhu dnevnog reda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: