Svijet
0

Italija: Policija uhapsila 18 ekstremista

FENA
Foto: EPA/Arhiv
Foto: EPA/Arhiv
Talijanska policija saopćila je u petak da je uhapsila 18 osumnjičenih ekstremista, među kojima i dvojicu navodnih tjelohranitelja Osame bin Ladena, koji su navodno izvodili napade u Pakistanu i pokušali svrgnuti pakistansku vladu.

Antiteroristička policija na Sardiniji saopćila je da su neki od osumnjičenih odgovorni za "brojne krvave akte terorizma u Pakistanu", uključujući i eksploziju na tržnici u Peshawaru u oktobru 2009. godine u kojoj je ubijeno više od 100 ljudi.

Prisluškivani telefonski razgovori ukazuju da su dvojica osumnjičenih bila dio mreže ljudi koja je štitili bin Ladena u Pakistanu, navodi se u policijkom saopćenju, prenosi AP.

Policija je saopćila da je cilj terorističke mreže bio da stvori razdor u pakistanskoj vladi.

Pasquale Errico, načelnik policije u gradu Sassari, izjavio je da su potjernjice izdate širom Italije. Osumnjičeni su također traženi zbog finansiranja terorističkih pokreta u Afganistanu i Pakistanu.

Sardinijske dnevne novine L'Unione Sarda javile su da je jedan osumnjičeni vodio građevinski biznis u Olbiji.

"Postoji hipoteza da je on regrutirao imigrante koji su dolazili ovdje avionima s lažnim dokumentima i uveo ih je u ilegalne aktivnosti", izjavio je urednik novina Anthony Muroni za Sky TG24.