Korak do odobrenja
0

Italija pokrenula proizvodnju i testiranje probne serije Sputnik V vakcina

V. K.
Sputnik V uskoro i na italijanskom tržištu (Foto: EPA-EFE)
Sputnik V uskoro i na italijanskom tržištu (Foto: EPA-EFE)
Italijanske vlasti saopćile su kako je kompanija Adienne Pharma & BioNtech započela proizvodnju probne serije ruske vakcine Sputnik V čime je postala još jedna u nizu evropskih država koje razmatraju uvođenje Sputnik V vakcina za upotrebu.

Početkom proizvodnje probne serije vakcina, Italija je postala još jedna u nizu evropskih država koja je odlučila ispitati rusku vakcinu za upotrebu na domaćem tržištu. Do sada, od članica Evropske unije rusku vakcinu za upotrebu odobrile su Mađarska i Slovačka.

Od ostalih evropskih država, prva u nizu zemalja koja je odobrila upotrebu Sputnik V vakcina bila je Srbija koja je krajem maja pokrenula i vlastiti pogon za proizvodnju ove ruske vakcine.

"Pokrenuli smo proizvodnju probne serije u Italiji koja će biti podvrgnuta internoj provjeri. Posao izvodimo u skladu s preporukama sa ruskim proizvođačem vakcina", rekao je glasnogovornik kompanije.

Nakon interne procjene, kompanija je naglasila kako će italijanskim vlastima dostaviti svu potrebnu dokumentaciju vezanu za analizu vakcina.

Ukoliko testiranja prve probne serije pokažu da je ruska vakcina Sputnik V sigurna za upotrebu, kompanija će tražiti od Italije da odobri vakcinu za širu upotrebu u ovoj evropskoj državi.

Krajem marta, Ruski fond za direktne investicije ugovorio je pokretanje proizvodnje Sputnik V vakcina u Italiji u saradnji sa švicarsko-italijanskom kompanijom.

Izvršni direktor kompanije Antonio Di Naro već ranije za rusku agenciju TASS izjavio kako će Sputnik V ući na italijansko tržište već krajem 2021. godine nakon što prođe postupke certificiranja.

Evropska agencija za lijekove (EMA) još uvijek nije odobrila Sputnik V za upotrebu na području Evropske unije te njegova upotreba u državama članicama ovisi od interne politike vlasti u tim zemljama.

Iako su evropski, ali i ruski zvaničnici naveli kako bi vakcina mogla biti odobrena već početkom juna, proces odobravanja ruske vakcine Sputnik V u Evropskoj uniji bit će odgođen jer je propušten rok za dostavljanje podataka do 10. juna.

Ruski Fond za direktne investicije, koji promoviše ovu vakcinu, saopćio je da proces njenog razmatranja u EMA-i i dalje traje.

"Dostavljene su sve informacije o kliničkim testovima vakcine Sputnik V, a izvještaj o općoj kliničkoj praksi dovršen je sa pozitivnim povratnim informacijama od EMA-e", saopćio je Fond.

U saopćenju se dodaje da se odluka Evropske agencije za lijekove o odobravanju vakcine očekuje u naredna dva mjeseca.