Svijet
0

Italija: Mario Monti dobio povjerenje Senata

SRNA
Mario Monti (Foto: AP)
Mario Monti (Foto: AP)
Italijanski premijer Mario Monti dobio je, nakon glasanja, povjerenje Senata, što je bio prvi test za njegovu vladu tehnokrata.

Montija je na glasanju o povjerenju, koje je uslijedilo nakon što je predstavio vladin program reformi, podržao 281 poslanik, a protiv je bilo 25. On se sada suočava sa drugim glasanjem o povjerenju u donjem domu parlamenta u petak, gdje se, također, očekuje pozitivan ishod.

Bivši 68-godišnji evropski komesar naslijedio je premijersku funkciju od Silvija Berlusconija koji ostavku podnio u subotu, u trenutku kada Italiji prijeti ekonomski kolaps zbog javnog duga. Italija ima javni dug koji iznosi 120 posto bruto nacionalnog proizvoda, odnosno 1.900 milijardi eura. Dobar dio tog duga uskoro stiže na naplatu, a samo naredne godine morat će biti refinansirano 300 milijardi eura.

U međuvremenu, hiljade Italijana izašle su u četvrtak na ulice u nekoliko gradova kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom formiranja "vlade bankara" na čelu sa Montijem, a na skupovima je bilo sukoba sa policijom. Studenti su u Milanu bacali petarde na policajce koji su ih spriječili da priđu Univerziteteu Bocconi, čiji je predsjednik upravo novi premijer Monti. Ovaj univerzitet postao je simbol novog tehnokratskog kabineta, formiranog radi rješavanja italijanske dužničke krize.

Policija je odgovorila uporebom palica. U gužvi je jedan novinar povrijeđen petardom. Studenti su, također, jajima i lažnim novčanicama dolara gađali zgradu udruženja italijanskih banaka uz povike da "ne žele vladavinu banaka" i da "Monti nije rješenje".