281 glas za i 25 protiv
0

Senat izglasao povjerenje novoj italijanskoj vladi

FENA
Novi premijer Italije Mario Monti dobio podršku senata
Novi premijer Italije Mario Monti dobio podršku senata
Nova tehnokratska vlada premijera Marija Montija dobila je jučer poverenje italijanskog Senata, koji joj je time dao "zeleno svjetlo" da nastavi sveobuhvatne reforme i mjere štednje kako bi izvukla zemlju iz dužničke krize.

Senatori su s 281 glasom za i 25 protiv izglasali povjerenje novoj vladi, a glasanje u donjem domu italijanskog parlamenta zakazano je za sutra, prenijele su svjetske agencije.

Monti je ranije apelirao na građane da prihvate žrtvovanje kako bi sačuvali svoju zemlju od bankrota i za uzvrat obećao ekonomski rast i veću socijalnu koheziju.

Protiv Montijeve vlade jučer je u Milanu protestiralo nekoliko hiljada studenata, koji su se sukobili sa snagama sigurnosti. Studenti su objasnili da su organizirali proteste protiv "bankarske vlade", aludirajući na to da se na čelu novog kabineta našao finansijski stručnjak, višegodišnji bivši komesar Evropske unije, tehnokrata Monti.

Među članovima nove vlade bit će osam profesora i jedan od najuticajnih bankara u Italiji Corrado Passera, koji će, poslije ostavke premijera Silvija Berlusconija, pokušati da izvedu zemlju iz krize, navodi Tanjug.