Svijet
2

Istraživanja pod vodom: Počinje "lov" na crnu kutiju malezijskog aviona

Klix.ba
Traganje za nestalim avionom (Foto: EPA)
Traganje za nestalim avionom (Foto: EPA)
Istraživački tim počeo koristiti lokatore koji mogu istraživati do 240 kilometara pod vodom kako bi pronašli crnu kutiju nestalog malezijskog aviona. U podvodnom istraživanju učestvuju dva broda.

Iz zraka će i danas tragati 14 aviona a na moru devet brodova za ostacima aviona Malaysia Airlinesa kako bi se saznala sudbina putnika. Letu MH370 izgubio se svaki trag 8. marta na ruti od Kuale Lumpura ka Pekingu. Prevozio 239 osoba, među kojima je bilo djece i beba.

Vjeruje se da je pao u južnom dijelu Indijskog okeana iako do sada nije potvrđeno da su pronađeni ostaci dijelovi aviona.

U današnjoj potrazi koristit će se lokatori američke vojske.

Baterija koja održava u životu lokator koji odašilja signal na crnoj kutiji prestaje raditi nakon 30 dana, što znači da timovi imaju još samo nekoliko dana prije nego se trag crnoj kutiji možda zauvijek izgubi.

Mapa lokacija gdje se vrši potraga
Mapa lokacija gdje se vrši potraga

Marshal Houston, šef istraživačkog tima iz zraka, kazao je kako postoji nada da će se avion naći na području koji se istražuje. Zaključio je to na osnovu podataka i progresa u evaluaciji i kalkulacijama.

"Ovo je najteža potraga koja ikada izvedena. Veliki avion je nešto što bi se, pretpostavljamo, trebalo lako pronaći, ali veliki avion koji nestao i to u nepristupačnom okeanu je veoma neobičan izazov s kojim se suočavamo", rekao je australski premijer Tony Abbott.