Svijet
0

Potraga za avionom MH370: Da li je utihnuo zvuk iz crne kutije?

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Timovi koji tragaju za ostacima aviona Malaysia Airlinesa, koji je nestao 8. marta, bore se s vremenom u potrazi za crnom kutijom iz aviona. Jutros je pretražen još jedan "džep" u Indijskom okeanu. 

Multinacionalni tim za potragu, četiri sedmice nakon nestanka aviona, očajnički pokušava pronaći ostatke ili detektovati tihi zvuk koji bi ih doveo do crne kutije koja bi riješila misteriju sudbine aviona. 

Pronalazak plutajućih olupina je ključ za sužavanje područja potrage, kako bi zvaničnici mogli početi koristiti podatke o strujama u tom dijelu okeana koje bi ih odvele do ostataka aviona.

Tihi zvuk koji emitira crna kutija iz aviona pomaže da se ona lakše pronađe, no baterija smještena u kutiji traje samo mjesec dana. Do sada nema traga nestalom Boeingu 777. Prema riječima zvaničnika, lov na olupinu aviona malezijske kompanije jedna je od najtežih akcija potrage ikada poduzeta i postat će još teža ako utihne zvučni signal iz crne kutije prije nego što ona bude pronađena. 

"Gdje smo sada, četiri sedmice nakon što je avion nestao, mi smo mnogo, mnogo bliže. Ali, frustrirajuće je da smo još miljama daleko od pronalaska aviona. Moramo pronaći ostatke krhotina na vodi, moramo locirati zvuk iz crne kutije. Potraga će postati još komplikovanija ukoliko signal iz crne kutije utihne", kazao je ekspert za avijaciju Geoffrey Thomas, glavni urednik web stranice AirlineRatings.com. On navodi da bi onda mogla početi velika međunarodna pretraga dna Indijskog okeana, koja bi traja godinama. 

Podaci iz crne kutije pomogli bi istražiteljima da utvrde zašto je avion na letu 370, koji je nestao na ruti između Kuala Lumpura i Pekinga sa 239 putnika i članova posade, otišao tako daleko od predviđenog kursa. 

Dva broda, australijski mornarički Ocean Shield i britanski HMS Echo, koji posjeduju sofisticiranu opremu za pronalaženje signala iz crne kutije, vratili su se danas u područje u Indijskom okeanu na kojem je, kako tvrde stručnjaci, pao malezijski avion. U potrazi učestvuje 13 vojnih i civilnih aviona i devet drugih brodova, saopćeno je iz agencije koja koordinira potragom.