Svijet
1

Abbott: Moguće da malezijski avion nikada neće biti pronađen

Tanjug
Foto: EPA
Foto: EPA
Šanse da će na površini mora biti pronađen i ostaci nestalog aviona Malaysia Airlines su postale izuzetno male, izjavio je danas australijski premijer Tony Abbott, dodavši da će površina pretrage biti dodatno proširena.

Međunarodna potraga za ostacima leta MH370, koji je nestao sa radara 8. marta sa 239 putnika i članova posade, dosad nije dala rezultata, odnosno nisu pronađeni nikakvi ostaci letjelice, prenio je Reuters.

S obzirom na to koliko je vremena prošlo od nestanka aviona, Abbott je najavio da će obim vizualne potrage za ostacima pomoću aviona i brodova biti smanjen u korist potrage pomoću podvodne opreme kojom može da se pretražuje dno okeana.

Premijer Australije je, međutim, priznao da je moguće da ostaci malezijskog aviona nikad neće biti pronađeni, dodavši ipak: "Uradit ćemo sve što budemo mogli da bismo riješili ovu misteriju."

Potraga je u posljednje vrijeme bila fokusirana na području od deset kvadratnih kilometara, oko 3.000 kilometara sjeverozapadno od australijskog grada Pertha, nakon što su 4. aprila na tom mjestu uočeni signali iz crnih kutija.

Iz Abbottove izjave se, međutim, može zaključiti da pretraga pomoću mini-podmornice američke mornarice "blufin-21" nije dala nikakve rezultate, navodi Reuters.

Australijski premijer je dodao da bi pretraga novog, šireg područja pretrage mogla da potraje šest do osam mjeseci.