Pomoć Gazi
0

Istraga ukazala na propuste u planiranju preuzimanja konvoja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Unutrašnja izraelska vojna istraga preuzimanja kontrole nad konvojem brodova, koji su 31. maja nosili pomoć pojasu Gaze, pokazala je da je bilo propusta u planiranju i načinu na koji su mornarički komandosi upali na plovila, javio je danas Radio Izrael.

Izrael je oštro kritikovan širom svijeta zbog upada na turski brod, kada je ubijeno devet turskih državljana, i pod pritiskom međunarodne zajednice odlučio je da ublaži kopnenu blokadu pojasa Gaze, što je danas zvanično odobrila izraelska vlada.

Fotografije i video snimci objavljeni poslije tog krvavog incidenta pokazali su da su se na jednom od šest brodova komandosi sukobili sa propalestinskim aktivistima naoružanim metalnim šipkama i noževima.

Sudeći po rezultatima istrage, komandosi koji su učestvovali u akciji kritikovali su pogrešne obaveštajne informacije uoči upada, u kojima nije uzeta u obzir mogućnost da bi ih aktivisti mogli napasti. Komandosi su takođe postavili pitanje zašto pripreme za napad na njih nisu primjećene prije nego što su poslani na brodove.

Vojna istraga koju je predvodio generalmajor u rezervi Giora Eiland je ispitivala operativne aspekte preuzimanja flotile na kojoj je bilo 10.000 tona pomoći za Palestince.

Jedna druga izraelska komisija, koju predvodi bivši sudija Vrhovnog suda, osnovana je naknadno da ispita legalnost izraelske blokade pojasa Gaze i preuzimanja kontrole nad flotilom. U njoj su i dva strana posmatrača.

Vojna istraga je pokazala da jedinica komandosa nije bila adekvatno pripremljena, da nije imala dovoljno obavještajnih informacija i da je na pogrešan način prišla najvećem brodu u konvoju koji je plovio pod turskom zastavom.

"Vojnici su željeli da nose svoje ceremonijalne uniforme, oni su očekivali da sa putnicima razgovaraju, to je bilo pogrešno", rekao je jedan izraelski vojni zvaničnik Radio Izraelu, dodavši da su se kasnije prilagodili situaciji.

Komisija za istragu je takođe zaključila da je na brod trebalo upasti tak nakon što su aktivisti potisnuti vodenim topovima i dimnim bombama.

"Glavni propust u pripremama i sakupljanju informacija bio je da nismo znali da ćemo se suočiti sa desetinama pobunjenika", rekao je visoki vojni zvaničnik koji je učestvovao u upadu, naglasivši da se radilo o planiranom terorističkom napadu na vojnike.