Mecima iz blizine
0

Izraelci u konvoju ubili osam Turaka i Amerikanca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izrael je u četvrtak odbacio pozive Ujedinjenih naroda i ostalih da se provede međunarodna istraga o njegovom napadu na flotu brodova koja je s humanitarnom pomoći plovila prema Gazi.

Izrael je objavio da su njegovi komandosi upotrijebili silu tek nakon što su ih napali aktivisti s broda pod turskom zastavom. Ubijeno je devet aktivista. Izraelska vojska već je pokrenula vlastitu istragu.

Dužnosnik u uredu izraelskog premijera rekao je kako "nema primjera iz novije historije" da je vojska neke demokratske zemlje, uključena u smrt civila u nekoj pomorskoj operaciji, bila predmetom međunarodne istrage.

U izraelskom napadu na brodove koji su prevozili humanitarnu pomoć u pojas Gaze ubijeno je osam Turaka i jedan Amerikanac turskog porijekla, navodi se u izvještaju sastavljenom u Institutu za sudsku medicinu u Istanbulu, gdje su tijela premještena iz Izraela.

Sudski ljekari našli su tragove metaka u tijelima svih žrtava i ustanovili da je jedna od njih ubijena metkom iz neposredne blizine. Istakli su da će tačne okolnosti smrti biti bolje poznate kad se dovrše balistička ispitivanja koja bi trebala trajati oko mjesec.

Hamas neće dozvoliti da roba koju je zaplijenio Izrael na brodovima za Gazu uđe u pojas Gaze sve dok ne budu ispunjeni određeni uvjeti, izjavio je Ahmed al-Kurd, ministar za socijalna pitanja u Hamasovoj vladi koja upravlja Gazom.

On je kazao da Izrael mora osloboditi sve aktiviste na brodovima te dopremiti zaplijenjenu robu, i to ne samo dio nego svu.

Al-Kurd je optužio Izrael da je zadržao baterije za invalidska kolica i tone cementa. Izrael ne dopušta isporuke cementa jer strahuje da bi ga Hamas mogao iskoristiti u vojne svrhe. Budući da je konvoj organizirala Turska, ona treba odlučiti hoće li dozvoliti da roba uđe u pojas Gaze, dodao je Al-Kurd.

Izraelski glasnogovornik Guy Inbar izjavio je da se osam kamiona natovarenih robom s brodova nalazi na prijelazu Kerem Shalom i da čeka da uđe u pojas Gaze. On je opovrgnuo Al-Kurdovu tvrdnju da je Izrael zaplijenio neku robu.