Svijet
5

Istraga potvrdila: MH17 srušen raketom BUK s proruske teritorije

Klix.ba
Međunarodni istražitelji konstatovali su da je avion na letu MH17 u kojem je poginulo 298 ljudi srušila raketa zemlja-zrak tipa BUK, a koja je ispaljena iz zone pod kontrolom proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Zapad i Ukrajina tvrde da su avion srušili separatisti raketom kojom ih je opskrbila Rusija. Moskva je odbacila optužbe i krivicu prebacila na ukrajinske snage.

U izvještaju Sigurnosnog odbora Holandije se nude odgovori na četiri ključna pitanja i to šta je uzrok raspada aviona u zraku, zašto je avion letio iznad regije u kojoj se dešavaju sukobi, zašto su porodice stradalih morale čekati i četiri dana da bi im vlasti potvrdile da su njihovi najmiliji bili na letu, te u kojoj mjeri su putnici i posada bili svjesni u posljednjim trenucima.

Projektil je pogodio prednji lijevi dio aviona zbog čega se avion raspao, stoji u izvještaju. U izvještaju niko nije okrivljen, ali je navedeno da je zračni prostor trebao biti zatvoren.

Porodicama tragično stradalih putnika saopćeno je da su žrtve gotovo odmah izgubile svijest.

Podsjećamo, avion koji je letio iz Amsterdama do Kuala Lumpura srušio se u istočnoj Ukrajini 17. jula 2014. godine na vrhuncu sukoba između vladinih snaga i proruskih separatista. Među žrtvama je 196 holandskih državljana i deset Britanaca.