Svijet
10

Ukrajina: Na mjestu pada aviona Malaysia Airlinesa pronađeni dijelovi ruskog projektila

Klix.ba
Holandski istražitelji su objavili da su na mjestu pada aviona kompanije Malaysia Airlines pronađeni dijelovi ruskog projektila, javlja BBC.

Istražitelji su rekli da dijelovi najvjerovatnije pripadaju projektilu Buk, odnosno sistemu zemlja-zrak te da bi oni mogli pokazati ko zapravo stoji iza obaranja putničkog aviona. Međutim, još uvijek nije dokazana direktna veza dijelova projektila sa padom aviona.

Avion Malaysia Airlinesa na teritorij koji je bio pod kontrolom proruskih pobunjenika još u jului 2014. godine, a poginulo je svih 298 osoba koje su bile u njemu.

U avionu su bila 283 putnika među kojima je bilo 80 djece, kao i 15 članova posade. Dvije trećine poginulih su Holanđani, a ostali putnici su malezijski i australski državljeni.

Ukrajina i mnoge zapadne zemlje su optužile proruske pobunjenike za obaranje aviona raketnim sistemom Buk koji im je ustupila Rusija. Međutim, ruske vlasti i pobunjenici su odbacili odgovornost i optužili ukrajinsu vojsku.

Udruženi istražni tim (JIT) je u zajedničkom saopćenju sa Holandskim sigurnosnim odborom naveo da su dijelovi pronađeni tokom ranije obavljene misije u istočnoj Ukrajini. Pronađeno je ukupno sedam dijelova koji definitivno nisu bili dio letjelice, nego da najvjerovatnije pripadaju projektilu.

Istražitelji će zatražiti pomoć eksperata za oružje i forenzičara kako bi se detaljno ispitali pronađeni dijelovi. Udruženi istražni tim čine predstavnici Holandije, Ukrajine, Belgije, Malezije i Australije.

Oboreni Boeing 777 kompanije Malaysia Airlines je letio iz Amsterdama prema Kuala Lumpuru 17. jula prošle godine, kada je oboren u regiji Donjeck.