|

Istočna Evropa na udaru virusa Crveni oktobar

Istočna Evropa na udaru virusa Crveni oktobar
0
S
SRNA
14.1.2013. u 19:12
2
komentara
0

dijeljenja
Istočna Evropa na udaru virusa Crveni oktobar
Ruska kompanija za sigurnost kompjutera Kaspersky saopćila je danas da je identifikovala kompjuterski virus Crveni oktobar u zemljama istočne Evrope, koji sakuplja povjerljive podatke zaštićene enkripcijom NATO-a i EU.
"Primarna meta ovog virusa su zemlje istočne Evrope, bivše sovjetske republike i zemlje centralne Azije, ali žrtve se mogu naći svuda, uključujući zapadni dio Evrope i Sjevernu Ameriku", saopćila je ova antivirusna kompanija.

Kaspersky je dodao da "postoje snažni tehnički dokazi da su napadači govornici ruskog jezika", prenio je AFP.

Crveni oktobar sakuplja fajlove zaštićene softverom koji koriste službe EU i NATO-a. Virus je zarazio i pametne telefone i sakuplja informacije o korisničkim nalozima, koje potom testira na drugim sistemima.

Kaspersky navodi da Crveni oktobar sadrži jedinstven modul za "oživljavanje" koji se skriva u programima Adobe Reader i Microsoft Office. To napadačima omogućava da ponovo ostvare pristup kompjuteru, iako je virus prethodno otkriven i uklonjen.

Na meti Crvenog oktobra našle su se diplomatske službe i državne agencije različitih zemalja iz čitavog svijeta, ali i istraživački instituti, energetske i nuklearne grupacije, kao i aerosvemirski i trgovinski sektor, saopćio je Kaspersky.

Ova ruska kompanija osnovana je 1997. godine, a danas zapošljava 2.300 specijalista i predstavlja vodeću svjetsku firmu u oblasti antivirusnog softvera.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...