Na meti virusa diplomatske službe
0

"Crveni oktobar" nije ušao u mrežu EU

SRNA
Evropska komisija saopćila je danas da nema dokaza o tome da je kompjuterski virus "crveni oktobar" uspio da se probije u informacione mreže evropskog bloka.

Petogodišnje djelovanje ovog kompjuterskog virusa otkrila je ranije ove sedmice ruska kompanija "Kaspersky" i saopćila da su njegove mete brojne državne organizacije širom svijeta.

Portparol Evropske komisije rekao je tehnološkom web stranici V3 da nema dokaza o prisustvu ovog zlonamjernog softvera u sistemima ove institucije.

Kaspersky je utvrdio da se u Belgiji dogodilo 16 infekcija opasnim virusom. Ispred ove zemlje su samo Rusija sa 38 infekcija i Kazahstan sa 21 slučajem zaraze.

"Crveni oktobar" je sofisticirani špijunski alat koji sakuplja fajlove zaštićene softverom koji koriste službe EU i NATO-a.

Virus je zarazio i pametne telefone i sakuplja informacije o korisničkim nalozima, koje potom testira na drugim sistemima.

Na meti "crvenog oktobra" našle su se diplomatske službe i državne agencije različitih zemalja, ali i istraživački instituti, energetske i nuklearne grupacije, kao i aerosvemirski i trgovinski sektor, saopćio je "Kaspersky".