"Crveni oktobar" nije ušao u mrežu EU

S
SRNA
16.1.2013. u 18:55
0
0
"Crveni oktobar" nije ušao u mrežu EU
0
"Crveni oktobar" nije ušao u mrežu EU
Evropska komisija saopćila je danas da nema dokaza o tome da je kompjuterski virus "crveni oktobar" uspio da se probije u informacione mreže evropskog bloka.
Petogodišnje djelovanje ovog kompjuterskog virusa otkrila je ranije ove sedmice ruska kompanija "Kaspersky" i saopćila da su njegove mete brojne državne organizacije širom svijeta.

Portparol Evropske komisije rekao je tehnološkom web stranici V3 da nema dokaza o prisustvu ovog zlonamjernog softvera u sistemima ove institucije.

Kaspersky je utvrdio da se u Belgiji dogodilo 16 infekcija opasnim virusom. Ispred ove zemlje su samo Rusija sa 38 infekcija i Kazahstan sa 21 slučajem zaraze.

"Crveni oktobar" je sofisticirani špijunski alat koji sakuplja fajlove zaštićene softverom koji koriste službe EU i NATO-a.

Virus je zarazio i pametne telefone i sakuplja informacije o korisničkim nalozima, koje potom testira na drugim sistemima.

Na meti "crvenog oktobra" našle su se diplomatske službe i državne agencije različitih zemalja, ali i istraživački instituti, energetske i nuklearne grupacije, kao i aerosvemirski i trgovinski sektor, saopćio je "Kaspersky".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: