Svijet
0

Istekao rok za izručenje Assangea Švedskoj

SRNA
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Rok za izručenje Juliana Assangea švedskim vlastima povodom optužbi za silovanje i seksualni napad istekao je jučer.

Assange se nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od 19. juna kada je zatražio politički azil u Ekvador, čije vlasti još razmatraju njegovu molbu, prenosi CNN. Viši sud Velike Britanije odbacio je 14. juna zahtjev da se ponovo razmotri njegova žalba na odluku o izručenju Švedskoj.

"Sud je naredio da rok za izručenje neće početi prije isteka 14. dana od danas. To znači da će Assange biti izručen Švedskoj 10 dana poslije isteka zakonskog roka od 14 dana", saopšteno je tada iz švedskog tužilaštva.

Portparolka tužilaštva Karin Rosender ranije je potvrdila da će subota biti posljednji dan kada se očekuje izručenje osnivača "WikiLeaksa".

Britanska policija navodi da Assange krši dozvolu o boravku na slobodi uz kauciju time što ostaje u ambasadi, a da je dodatni prekršaj to što ignoriše zahtjev da se preda policiji. Međutim, britanska policija prema diplomatskom protokolu ne može ući u ambasadu Ekvadora.

Assange vjeruje da će nakon izručenja Švedskoj biti dalje predat vlastima SAD, gdje bi se mogao suočiti sa odmazdom State Departmenta zbog objavljivanja više od 250.000 povjerljivih diplomatskih dokumenata.