"Cilj vlasti gušenje pobune"
0

Ispovijest sirijskog vojnika: Morali smo ubijati ili bismo bili ubijeni

Anadolija
Ispovijest jednog sirijskog vojnika koji se borio više od mjesec dana u vojsci u Homsu, a zatim napustio vojsku, probudila je veliko interesovanje javnosti.

"Od nadležnih iz vrha naše države dobivali smo naredbe da pucamo po demonstrantima. Mi nismo pucali po demonstrantima nego smo cijevi okretali u zid. Oni koji su bili pristalice režima pucali su po narodu. Oni koji su odbijali pucati bili su ubijeni", rekao je bivši sirijski vojnik koji nije želio otkriti svoj identitet služeći se nadimkom Ebu Hayat.

Navodeći da većinu režimske vojske čine pripadnici opozicije koji žele napustiti ovu vojsku, te da su mnogi koji su imali priliku izašli iz vojske dodao je kako "mnogi vojnici ne pomišljaju na napuštanje vojske zbog sigurnosti svojih porodica, ali ne žele ni da pucaju po protestantima".

"Prije početka vojnih operacija u gradu, promijenili su nam vojne knjižice i podijelili su nam kartice snaga sigurnosti. Vojska je teškim naoružanjem započela bombardovanje grada. Govorili smo da se borimo protiv terorističkih grupa, a zapravo smo pucali nasumično po civilnom stanovništvu. Od topničkih i minobacačkih granata u napadima su porušene mnoge kuće, mnogo ljudi je izgubilo život i veliki broj je povrijeđen. Snage sigurnosti su pod izgovorom da ih vode u bolnicu ranjenike odveli u nepoznatom pravcu. Boravili smo u napuštenim kućama. Neki pripadnici snaga sigurnosti su razbijali vrata i ulazili u kuće, otuđujući vrijedne stvari za svoju korist" rekao je on.

Ebu Hayat dalje navodi da su pripadnici snaga sigurnosti učestvovali u silovanjima, palili kuće iz ličnog zadovoljstva, te događaje u gradu Baba Amr opisao riječima: "Da bi kaznili stanovnike grada Baba Amra, ostavljali su ih danima bez hrane, vode i lijekova. One koji su noću izlazili iz svojih kuća ubijali su snajperisti. Cilj vlasti bio je da se uguši pobuna naroda koji želi slobodu, pod krinkom da se zaustavlja Slobodna vojska Sirije."

Ebu Hayat je također izjavio da je napustio vojsku tek nakon što se uvjerio u sigurnost svoje porodice.