Zbog nasilja nad demonstrantima
0

Sirija: Oficir prebjegao na stranu demonstranata

SRNA
Sirijski vojni oficir prebjegao je na stranu protivnika predsjednika Bashara al Assada u znak protesta povodom akcija koje vlada preduzima protiv antirežimskih demonstranata, prenijela je danas Al Jazeera.

Pukovnik Afif Mahmud Sulejman pročitao je pred kamerama saopćenje okružen naoružanim vojnicima i rekao da je prebjegao zbog nasilja nad demonstrantima.

"Mi vojnici prebjegli smo iz ove armije nakon što smo vidjeli kako vojska i snage sigurnosti ubijaju civilne demonstrante svim vrstama oružja", rekao je Sulejman, za kojeg Al Jazeera navodi da je oficir zrakoplovne divizije za logistiku u gradu Hama.

U izvještaju se navodi da je sa pukovnikom prebjeglo još 50 vojnika. Na snimku sa Sulejmanom stoji 13 muškaraca u maskirnim uniformama.

Al Jazeera navodi da su vojnici odlučili da zaštite demonstrante u Hami i citirala Sulejmana, koji je zatražio da posmatrači iz Arapske lige posjete područja izložena "zračnim udarima i napadima".

Posmatračka misija Arpaske lige stigla je u Siriju prošle sedmice da bi utvrdila da li vlasti poštuju sporazum o prekidu akcija protiv demonstranata i oslobađanju ljudi zatvorenih tokom nemira.

Al Jazeera navodi da je Sulejman pozvao posmatrače da u Hami pregledaju tri groblja sa više od 460 tijela.
Prema podacima UN, od početka demonstracija protiv predsjednika Asada u martu prošle godine poginulo je preko 5.000 ljudi. Sirijske vlasti tvrde da su suočene sa oružanom pobunom u kojoj učestvuju teroristi iz inostranstva.