Sirija: Policija ispalila suzavac na 70.000 demonstranata u Homsu

F
FENA
27.12.2011. u 17:57
0
9
Sirija: Policija ispalila suzavac na 70.000 demonstranata u Homsu
0
Sirija: Policija ispalila suzavac na 70.000 demonstranata u Homsu Foto: Ilustracija
Sirijska policija u utorak je suzavacem pokušala da rasturi oko 70.000 demonstranata okupljenih u Homsu u kome su posmatrači Arapske lige krenuli u obilazak tog sirijskog grada dan nakon što su u borbama sa snagama sigurnosti ubijene 34 osobe.
"Više od 70.000 demonstranata pokušalo je da uđe na trg Al-Sa u centru Homsa i tada su snage sigurnosti ispalile suzavac", saopćila je sirijska organizacija za ljudska prava.

Arapski posmatrači su došli u Homs da utvrde da li Sirija primjenjuje mirovni plan kojim treba da bude okončano nasilje nad demonstrantima i u utorak su razgovarali s guvernerom istoimene oblasti u kojoj su bili najjači okršaji između vladinih snaga i pobunjenika, prenose agencije.

Vođa posmatračke misije Arapske lige, sudanski general Muhamed Ahmed Mustafa Dabi, koji je u Siriji od subote, rekao je u telefonskom razgovoru s Reutersom da je prvi dan u Homsu bio "jako dobar" i da sve strane sarađuju s posmatračima.

"Vraćam se u Damask zbog sastanaka i već sutra dolazim opet u Homs", dodao je Mustafa Dabi.

U timu Arapske lige, koji je u Siriju doputovao u ponedjeljak navečer, nalazi se 50 posmatrača i deset zvaničnika sekretarijata Arapske lige.


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: