Svijet
49

Islamske zemlje treba da zbiju redove

SRNA
Islamske zemlje moraju da zbiju redove i odgovore na izraelske napade na Pojas Gaze, izjavio je danas iranski ministar odbrane Ahmad Vahidi.

"Okončanje zločina cionističkog režima moguće je jedino ujedinjenom, revolucionarlnom odmazdom muslimanskog svijeta", rekao je Vahidi.

On tvrdi da Izrael "masakrira ugnjetavani palestinski narod, uključujući žene i djecu" i da su njihovi napadi primjer ratnog zločina, prenijela je agencija IRNA.

Jevrejska država pokrenula je 14. novembra veliku vazdušnu ofanzivu u Gazi kada je ubijen vojni šef Hamasa.

Ministar spoljnih poslova Irana Ali Akbar Salehi, čija je zemlja veliki pristalica Hamasa, apelovao je na UN i EU da izvrše pritisak na Izrael da zaustavi ofanzivu, jer je u opasnost bezbjednost Bliskog istoka.

Salehi je rekao da je spreman da posjeti Gazu, dodajući da će Iran uputiti medicinsku pomoć Gazi.

Iranski mediji javljaju danas da se Iran spreman da pošalje Parlamentarnu delegaciju u Palestinske teritorije.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana pregovara sa egipatskim zvaničnicima kako bi realizovali ovu posjetu preko prelaza Rafa, terminal na jugozapadnoj granici Gaze sa Egitpom.

Prethodni pokušaji iranskog parlamenta da pošalje tim u Gazu propali su u vrijeme vladavine egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Palestinski bolnički izvori rekli su danas da je 38 žitelja Gaze poginulo od početka izraelske vazdušne kampanje, dok je Izraelska vojska saopštila da su palestinski militanti ispalili više od 580 raketa.

Tri Izraelca su poginula, a 13 je povrijeđeno u raketnoj paljbi.