Forum demokratije u Strasbourgu
158

Islamofobija može biti uzrok opasnih sukoba u Evropi

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Učesnici Foruma svjetske demokratije u Strasbourgu upozorili da rastuća islamofobija u Evropi može biti uzrok opasnih sukoba, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Na ove činjenice u razgovoru za agenciju Anadolija ukazao je i zamjenik predsjednika Cojep International Veysel Filiz.

"Rasizam je jako rasprostranjen u Evropi. Vidimo da se netrpeljivost među ljudima počinje smatrati ozbiljnim. Radi se o rasističkim grupama koji pokušavaju biti glas tihe Evrope. Normalizacija i širenje poruka takvih ljudi uzrokovat će pojavljivanje 'Breivika' kao što je to slučaj u Norveškoj", rekao je Filiz.

Smatra da će islamofobija pod krinkom slobode govora i u budućnosti izazivati velike probleme.

"Ako ovako nastavimo rast će netrpeljivost i desit će se smrtni slučajevi. No, nije privatljivo vrijeđanje ničijeg ponosa", kazao je Filiz, upozoravajući da se određeni događaji poput islamofobije moraju imenovati, a ne da se predstavljaju kao dio "kulturalnih razlika".

Upozorava da rasističko nasilje sve više uzima maha.

"Velika je mogućnost da ćete biti napadnuti kada izađete na ulicu. Došli smo do takve tačke da bukvalno živimo svijetu sukoba. Napadaju se kuće, groblja, džamije, radna mjesta. Ako to sada ne zaustavimo, muslimani će doživjeti ono što su Jevreji doživjeli prije 60 godina i to u naprednoj Evropi" kazao je on.