BiH
6

U Sarajevu održano predavanje o aktuelnim vrijeđanjima poslanika Muhameda

FENA
Džemaludin Latić
Džemaludin Latić
U Naučnoistraživačkom institutu "Ibn Sina" u Sarajevu danas je održano predavanje o temi "Muhamed a.s. - vijesnik mira i milost svjetovima (muslimanski odgovor na aktuelna vrijeđanja poslanika Muhameda a.s. na Zapadu)".

Govoreći o filmu "Nevinost muslimana", koji je nedavno izazvao dosta nemira u islamskom svijetu, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Džemaludin Latić smatra da je autor filma rekao "da je islam rak i da je vrijeme da se otrovni insekti islama unište".

"Radi se o planiranom i uzastopnom vrijeđanju muslimana i moguće je da iza ovoga stoji Izrael iako njihova Vlada tvrdi da oni nemaju veze s tim", istakao je Latić.

Dodao je da odgovor koji je uslijedio u islamskom svijetu nije samo odgovor na film već na porobljavanje tog svijeta koje traje 300 godina.

"Islamski svijet se rapidno oslobađa sekularizma i ovi napadi dolaze od onih koji strahuju za aktuelni svjetski poredak u slučaju da se muslimani ujedine. Također, prikazivanjem islama u negativom kontekstu se pokušava spriječiti njegovo širenje na Zapad, na kojem sve više ljudi prelazi na islam", smatra Latić.

Kritikovao je bosanske muslimane naglašavajući da nisu svjesni šta im poslanik Muhamed znači, jer na uvrede koje dolaze svi šute, uključujući i ulemu i političare

Direktor Naučnoistraživačkog instituta "Ibn Sina" Mohammad Ali Barzanooni rekao je da neprijatelji islama projektom "izazivanja razdora" među različitim muslimanskim sljedbama zaokupljaju pažnju muslimana njihovim šerijatsko-pravnim i teološkim razlikama, pa oni počinju zaboravljati da ustvari pripadaju jednoj religiji.

"Kapitalistički blok je uz promociju i djelatnu primjenu ideja liberalne demokratije, gajeći arogantnost u svom viđenju ostatka svijeta, uvijek tragao za stanovitim "neprijateljem", pa kad ga nije bilo on bi se morao proizvesti. Raspadom Istočnog bloka i samog Sovjetskog saveza ideja kapitalizma i liberalne demokratije, sa svojim zagovornicima i istomišljenicima, krenula je "potragu" za novim neprijateljem i ubrzo je islam postao predmet njihovog neprijateljskog raspoloženja", rekao je Barzanooni.

Potcrtao je da sljedstveno tome na međunarodnu pozornicu stupa "islamofobija", pojava u čijem širenju posebnu ulogu igraju pojedine medijske kuće, te da smo već duže vrijeme svjedoci svojevrsne globalne medijske mantre: "Islamski svijet naumio je uništiti Zapad!".

"Mi muslimani moramo se riješiti svoje hronične ravnodušnosti. Potrebno je iskoristiti sve mogućnosti koje nam pružaju umjetnost, mediji i virtuelni prostor globalnih mreža. Naš džihad danas treba biti vođen perom, kistom i kamerom", smatra Barzanooni.