50 mrtvih
147

Islamofobija i bjelački nacionalizam dva su temelja zločina na Novom Zelandu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Teroristički napad na džamiju na Novom Zelandu u kojem je bijeno 50 ljudi odraz je višedecenijske islamofobije i rasizma te narastajućeg bjelačkog nacionalizma na globalnom nivou, kažu svjetski mediji u analizama i komentarima.

Kako piše Radio Slobodna Evropa, nakon nezapamćenog terorističkog napada na Novom Zelandu, koji se dogodio u petak i za koji je glavni osumnjičeni Australijanac, došlo je do opsežne diskusije o ulozi online subkulture krajnje desnice u ovim događajima.

Manje se raspravljalo o činjenici da je bilo koji 28- godišnjak u Australiji zapravo odrastao u periodu kada su se rasizam, ksenofobija i neprijateljstvo prema muslimanima posebno razvijali u javnoj kulturi zemlje, odnosno da je islamofobija praktično ugrađena kao javna politika, napisao je Jason Wilson kolumnista The Guardiana iz Australije.

Do toga je doveo niz događaja u prvoj godini milenijuma, piše Wilson, i dodaje kako su u periodu “oduševljenog učešća zemlje u ratu protiv terorizma” - islam i muslimani često tretirani kao javni neprijatelji, a govor mržnje protiv njih se neumoljivo normalizirao.

Navodeći nekoliko primjera, Wilson je između ostalog podsjetio na prošlogodišnji izvještaj sidnejskog Daily Telegraph o navodnom stanju bijelih farmera u Južnoj Africi, na način koji je odražavao krajnje desničarske mitove o "bijelom genocidu". Ovo je dovoljno dobro funkcionisalo da bi izazvalo kratkotrajni prijedlog politike od strane ministra za imigraciju da se bijelcima da "posebna pažnja", prenosi Guardian.

Ova normalizacija bijelih nacionalističkih koncepata vidljiva je i u politici, ističe Wilson, dodajući kako je upravo prošle sedmice bivši lider laburista Mark Latham, koji se sada kandidirao za državni ured, predložio da identificirani autohtoni narodi trebaju obaviti DNK testiranja prije nego što dobiju socijalnu pomoć.

Kolumnista Guardiana zaključuje da Australija sada ima javnu kolekciju otvorenih bijelih nacionalista, što je posljedica kontinuiranog govora mržnje i ksenofobije iz nekih od najmoćnijih institucija u zemlji.

“To je okruženje u kojem su muslimani, izbjeglice i imigranti postali shvaćeni kao neprijatelji Australije. To može biti okruženje koje je hranilo bjelački nadmoćni teror”, napisao je australijski novinar.