Egipat
0

Islamisti: Nećemo ugroziti lične slobode

SRNA
Esam el Erijan
Esam el Erijan
Egipatska islamistička organizacija Muslimanska braća, čije političko krilo vodi na parlamentarnim izborima, poručila je Egipćanima da neće žrtvovati lične slobode u promovisanju islamskog zakona.

Zamjenik šefa političke stranke ove organizacije Esam el Erijan rekao je AP-u da Muslimanska braća nisu zainteresovana za nametanje islamskih vrijednosti u Egiptu, u kojem živi značajna hrišćanska manjina i ostali koji ne žele da budu podvrgnuti strogim islamskim pravilima.

"Mi smo umjerena i poštena stranka. Želimo da primijenimo osnove šerijatskog zakona na pošten način, koji uvažava ljudska i lična prava", rekao je El Erijan o svojoj Partiji pravde.

On je dodao da Muslimanska braća "poštuju svačiji izbor u vezi sa religijom i načinom života".

Ovi komentari su do sada najjasnija indikacija da se Muslimanska braća distanciraju od ultrakonzervativne islamističke Stranke nuri, koja je drugoplasirana poslije prve faze izbora.

Stranka nuri podržava striktnu primjenu islama, po ugledu na Saudijsku Arabiju, gdje su muškarci i žene odvojeni u društvenom životu. Saudijke moraju da nose velove i zabranjeno im je da voze automobile.

Egipatska izborna komisija nije objavila zvanične rezultate sa glasanja početkom sedmice, ali preliminarni podaci koji su procurili pokazuju da će dvije islamističke partije zajedno imati većinu u donjem domu parlamenta ukoliko formiraju koaliciju.
Egipat već koristi šerijatsko pravo kao osnovu svojih zakona, ali je država, ipak, uglavnom sekularna, pošto šerijat ne pokriva sve aspekte savremenog života.

Muslimansko bratstvo je objavilo na društvenoj mreži Tviter da su mu prioriteti oporavak egipatske ekonomije i poboljšanje životnog standarda običnih Egipćana.