|

Egipatski islamisti pozvali svoje rivale da prihvate poraz

Egipatski islamisti pozvali svoje rivale da prihvate poraz
0
F
FENA
3.12.2011. u 15:29
7
komentara
0

dijeljenja
Egipatski islamisti pozvali svoje rivale da prihvate poraz Foto: AP
Egipatsko Muslimansko bratstvo pozvalo je u subotu svoje rivale da prihvate volju naroda nakon što je prvi krug izbora rangirao ovu stranku na najveći broj mjesta u parlamentu na prvim izborima u šest decenija.
Preliminarni rezultati pokazali su da se liberalni rivali Bratstva mogu rangirati tek na treće mjesto, iza ultrakonzervativnih selefijskih islamista. Muslimansko bratstvo je egipatska najorganiziranija politička stranka i popularna je među siromašnima zbog dugogodišnjeg humanitarnog rada. Za vrijeme Mubaraka ova stranka je bila zabranjena, ali i djelimice tolerirana.

Rivali su optužili stranku Bratstva za dijeljenje letaka za jeftinu hranu i lijekove kako bi uticali na glasače i za kršenje pravila izbora lobiranjem izvan svojih glasačkih položaja. Bratstvo je poručilo kritičarima da se povuku i prihvate rezultate glasanja, javio je Reuters.

"Pozivamo sve, i one koji se zalažu za demokratiju, da poštuju volju naroda i prihvate njihov izbor. Oni koji nisu bili uspješni trebali bi se više potruditi da udovolje narodu i zadobiju njihovu podršku na narednim izborima", saopćeno je iz stranke Muslimanskog bratstva.

Politički protivnici ove stranke kažu da oni traže uvođenje šerijatskog zakona u zemlji koja ima široku kršćansku zajednicu. Muslimansko bratstvo insistira da će tražiti umjerenu islamizaciju ako dobije na izborima.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...