Svijet
0

Egipatski islamisti pozvali svoje rivale da prihvate poraz

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Egipatsko Muslimansko bratstvo pozvalo je u subotu svoje rivale da prihvate volju naroda nakon što je prvi krug izbora rangirao ovu stranku na najveći broj mjesta u parlamentu na prvim izborima u šest decenija.

Preliminarni rezultati pokazali su da se liberalni rivali Bratstva mogu rangirati tek na treće mjesto, iza ultrakonzervativnih selefijskih islamista. Muslimansko bratstvo je egipatska najorganiziranija politička stranka i popularna je među siromašnima zbog dugogodišnjeg humanitarnog rada. Za vrijeme Mubaraka ova stranka je bila zabranjena, ali i djelimice tolerirana.

Rivali su optužili stranku Bratstva za dijeljenje letaka za jeftinu hranu i lijekove kako bi uticali na glasače i za kršenje pravila izbora lobiranjem izvan svojih glasačkih položaja. Bratstvo je poručilo kritičarima da se povuku i prihvate rezultate glasanja, javio je Reuters.

"Pozivamo sve, i one koji se zalažu za demokratiju, da poštuju volju naroda i prihvate njihov izbor. Oni koji nisu bili uspješni trebali bi se više potruditi da udovolje narodu i zadobiju njihovu podršku na narednim izborima", saopćeno je iz stranke Muslimanskog bratstva.

Politički protivnici ove stranke kažu da oni traže uvođenje šerijatskog zakona u zemlji koja ima široku kršćansku zajednicu. Muslimansko bratstvo insistira da će tražiti umjerenu islamizaciju ako dobije na izborima.