Tvrdnje Wall Street journala
0

Islamabad odobrio napad iz zraka u kojem su poginula 24 vojnika

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki zvaničnici konsultovali su se sa pakistanskim prije napada NATO-a iz zraka u kojima su poginula 24 pakistanska vojnika. Islamabad je odobrio taj napad, piše danas Wall Street journal.

Zvaničnici na pograničnom centru za koordinaciju nisu znali da su tu bili njihovi vojnici u blizini afganistanske granice, piše list, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike upoznate sa istragom napada.

Afganistansko-američka jedinica koja je tragala za militantima našla se na udaru vatre za koju je vjerovala da dolazi sa strane militanata, ali su vatru otvorili pakistanski vojnici ulogoreni u blizini, rekli su neimenovani zvaničnici listu.

Odobrenje za napad zatraženo je od centra za koordinaciju kojim rukovode pakistanski, afganistanski i američki zvaničnici.

Pakistanski zvaničnici nisu znali da su pakistanski vojnici bili u toj oblasti i odobrili su napad NATO-a u oblasti Mohmand, jedno od sedam plemenskih područja, rekao je zvaničnik listu, pozivajući se na informacije nakon preliminarne istrage.

Pakistan je nakon napada odlučio da će bojkotovati međunarodnu konferenciju naredne sedmice o budućnosti Afganistana, gdje se prisutnost Islamabada vidi kao ključna za osiguranje mirne budućnosti susjeda, imajući na umu geografsku blizinu i potrebu za pakistanskom vojskom u ratu protiv talibana.

Napad je pogoršao američko-pakistanske odnose već zategnute napadom američkih komandosa u Pakistanu kada je ubijen Osama bin Laden.
Američki zvaničnici rekli su WS Journalu da su obje strane pogriješile uoči napada.

Afganistansko-američke snage nisu obavijestile centar za koordinaciju, koji je formiran radi podjele informacija i sprečavanja konflikta, da provodi operaciju u toj oblasti.

Američki zvaničnici oklijevali su ranije da dijele takve informacije sa Pakistanom strahujući od curenja podataka, navodi list.

"Bilo je mnogo grešaka. Ljudi nisu bili upoznati sa situacijom na terenu oko toga šta, ko i gdje radi", rekao je jedan zvaničnik.

Pakistan je nakon napada zatvorio granične prelaze koje SAD i NATO koriste za snabdijevanje svojih vojnika u Afganistanu. Širom Pakistana izbili su protesti protiv SAD i NATO.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rassmusen rekao je da je napad "tragičan, nenamjeran incident", a SAD izrazile su saučešće i naredile istragu.