Vode se razgovori
98

Irska, Španija i druge EU članice bi 21. maja mogle priznati Palestinu kao državu

I. Sa.
Irska, Španija i brojne druge zemlje članice Evropske unije razmatraju 21. maj kao datum kada će zajedno priznati Palestinu.

Ovu informaciju su potvrdila dva izvora, dok je treći rekao da se kontakti između Dablina i Madrida, kao i između Slovenije i Malte, intenziviraju s ciljem da zemlje zajednički priznaju palestinsku državnost.

Ranije su predstavnici ovih zemalja razgovarali o "spremnosti da priznaju Palestinu".

Glasnogovornik iz irske vlade Tánaiste Micheál Martin rekao je sinoć za RTÉ News da su razgovori u toku sa brojnim evropskim partnerima koji imaju isto mišljenje o priznanju.

Naveo je i kako će fokus Irske i dalje biti na osiguravanju toga da odluka o priznanju ima pozitivan utjecaj na izglede za mirno rješenje sukoba.

On je također rekao da će Irska glasati za članstvo Palestine u UN-u kada Generalna skupština UN-a bude razmatrala to pitanje u petak.

Irski zvaničnici očekuju da će ovo glasanje biti provedeno sa značajnom razlikom, te je rečeno i kako će ta zemlja intervenisati u predmetu genocida na Međunarodnom sudu pravde ubrzo nakon što Južna Afrika iznese svoj slučaj, što bi se trebalo desiti do oktobra.

Trenutno osam država članica EU priznaje Palestinu. Irska već mjesecima razgovara sa državama koje imaju "slično mišljenje".

Irska podstiče Evropsku komisiju da odgovori na pismo koje su poslale Irska i Španija tražeći reviziju Sporazuma o pridruživanju Izraela EU.