Važna odluka
398

Irska ispunila obećanje: Dublin priznao Palestinu kao nezavisnu državu

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Nakon što su norveške vlasti jutros održale konferenciju za medije na kojoj su saopćili da priznaju Palestinu kao državu, na isti potez su se odlučili i zvaničnici Irske.
Baš kao i u slučaju Norveške, priznanje će formalno stupiti na snagu 28. maja, a ovu odluku su u ime Irske potvrdili Simon Harris, Micheal Martin i Eamon Ryan.

Irska je tako postala država koja je u tzv. prvom talasu usvojila odluku o priznanju Palestine, a sličnu odluku u narednim danima trebale bi donijeti Malta i Slovenija koje su također ranije u zajedničkom saopćenju najavile priznanje Palestine.

"Stajao sam ovdje prije nekoliko sedmica s premijerom Španije. Došao je taj trenutak. Danas, Irska priznaje državu Palestine. Podnijet ćemo nacionalne korake koji su neophodni kako bi odluka postala pravosnažna. Radujem se da će nam se u narednim sedmicama pridružiti i druge države. Ovo je historijski trenutak za Irsku, ali i Palestinu. Vjerujemo u slobodu i pravdu. Vjerujemo da je trajan mir jedino moguće osigurati na slobodnoj volji slobodnih ljudi", rekao je na press konferenciji Simon Harris.

U narednim satima očekuje se kako će i Španija zvanično donijeti odluku o priznanju Palestine kao države, a to bi javnosti trebao saopćiti premijer Pedro Sanchez.